Čas CUKROVÝCH MELÓNOV je tu: Sú takmer bez kalórií a chutne sa pri nich chudne! Vyskúšajte aj melónovú polievku, oblížete si všetkých desať

Čo je sympatické na mesiacoch júl a august? Deti by zborovo spomenuli školské prázdniny, ale dospelých okrem dovoleniek poteší aj dozrievanie ...

Čo je sympatické na mesiacoch júl a august? Deti by zborovo spomenuli školské prázdniny, ale dospelých okrem dovoleniek poteší aj dozrievanie žltých melónov.

Fotogaléria

Chutný žltý alias cukrový melón je takmer bez kalórií a rovnako ako jeho červený brat je močopudný. Majú síce rozdielnu chuť a vôňu, ale k letu patria rovným dielom.

Počas hlavnej sezóny si aj ten žltý smelo doprajte. Zdravú mieru by mali dodržiavať diabetici, pretože 100 gramov sladkej surovej dužiny obsahuje cca 9 g sacharidov, teda 8 g cukru.

Nášmu zdraviu pomáha prísunom vitamínom A, skupiny B, C a K. Z minerálov nám dodáva najmä draslík a magnézium. Pozitívne vplýva na naše srdce, nervovú sústavu a cievy. Vďaka betakaroténu, luteínu a zeaxantínu priaznivo pôsobí na oči.

Spomínaný draslík má diuretický (močopudný) účinok, takže jeho konzumáciou môžete zúžiť obvod pásu. Obsiahnutá vláknina podporuje rýchlejšie vyprázdňovanie čriev. Potrebujete viac dôvodov?

Na niektoré kúsky ovocia si dajte obrovský pozor.
Diabetici, POZOR: Toto ovocie vám môže narobiť nemalé problémy, ak si ho doprajete, tak len s rozvahou! Zobraziť článok

Podľa kalorických tabuliek na 100 gramov pripadá asi 41 kcal, takže aj po plnej miske budete stále štíhle ako lasičky. Pred konzumáciou sa všeobecne odporúča dobre umyť povrch melóna, pretože môže obsahovať škodlivé baktérie (napr. salmonelu). Po rozrezaní a uskladnení v chladničke sa by melón/dyňa mal skonzumovať do troch dní.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});