Diabetikov ohrozuje tichá choroba. Keď sa ozvú príznaky, býva už neskoro

Cukrovkou trpí na Slovensku približne 370-tisíc ľudí, pričom ročne pribudne okolo 20-tisíc diabetikov. Diabetes so sebou prináša aj zvýšené ...

Cukrovkou trpí na Slovensku približne 370-tisíc ľudí, pričom ročne pribudne okolo 20-tisíc diabetikov. Diabetes so sebou prináša aj zvýšené riziko ďalších ochorení, medzi nimi aj závažné chronické ochorenie obličiek.

Fotogaléria

To sa v prvých štádiách neprejavuje, za čo si vyslúžilo prezývku „tichá choroba“.

Organizmus diabetikov je vystavený veľkej záťaži a platí to aj o obličkách. Kolísajúca hladina cukru v krvi pre ne znamená zvýšenú námahu a postupne sa ich funkcia začne zhoršovať. Choré obličky nedostatočne filtrujú odpadové látky z krvi a neregulujú objem vody v tele, čo má za následok hromadenie odpadových látok a vody v tele,  vysoký krvný tlak, opuchy, nevoľnosť a ďalšie sprievodné príznaky. Nesprávne fungujúce obličky tiež nedokážu udržiavať správne pH krvi 7,4, teda rovnováhu medzi kyselinami a zásadami v organizme. Acidobázická nerovnováha môže mať pre organizmus závažné následky. Najčastejšou príčinou chronického ochorenia obličiek je práve diabetes.

Diabetes má celosvetovo asi 422 miliónov ľudí.
Chronickým ochorením obličiek trpí na celom svete cca 850 miliónov ľudí.

Trpí ňou až polovica diabetikov

Chronické ochorenie obličiek spôsobuje stratu nefrónov, teda stavebných prvkov týchto párových orgánov. „Ak máte diabetes, môžete sa v súvislosti s touto chorobou stretnúť aj s termínmi „diabetická nefropatia“, či „diabetické ochorenie obličiek“. Vyvíja sa u 30 -50 % pacientov s diagnózou diabetes mellitus približne 15 rokov od jej vzniku a výrazne zvyšuje riziko hypoglykémie či kardiovaskulárnych problémov. V najhoršom prípade sa podieľa aj na úmrtiach v dôsledku zlyhania srdca, ktoré zlyhá ešte skôr, než obličky,“ vysvetľuje MUDr. Jaroslav Rosenberger, PhD., primár Transplantačného oddelenia Univerzitnej nemocnice P. J. Šafárika v Košiciach. Zákernosť ochorenia obličiek je skrytá aj v tom, že ich nedostatočnú funkciu nemusíte pociťovať ani vtedy, keď pracujú iba na 10 %. Ochorenie teda môže trvať aj niekoľko rokov, až sa funkcia obličiek zníži na takú úroveň, keď bude potrebná dialýza alebo transplantácia.

Keď sa ozvú príznaky, býva už neskoro

Chronické ochorenie obličiek má 5 štádií, pričom prvé dve začiatočné sú prakticky bez príznakov:

1. – 2. štádium – často bez príznakov
3. štádium – môžu sa vyskytnúť opuchy, častejšie močenie v noci, nechutenstvo, nepokoj
4. štádium – k príznakom z 3. štádia sa pridáva únava, opúchanie, nevoľnosť, sťažené dýchanie, vyrážky, syndróm nepokojných nôh
5. štádium – pri zlyhávaní obličiek sa k predošlým príznakom pridajú výrazné opuchy nôh, rúk, viečok, poruchy sústredenia, zápach z úst, svrbenie tela a ďalšie

Otestujte si svoje riziko vzniku chronického ochorenia obličiek na: www.vysetrioblicky.sk

Keďže ochorenie obličiek nebolí, len ťažko sami zistíte, že s nimi niečo nie je v poriadku. Pokiaľ vás váš lekár neposlal v súvislosti s diabetom aj k nefrológovi na prehliadku obličiek, pýtajte sa na ňu sami. Začiatok ochorenia môže zachytiť aj odobranie moču a krvi v rámci preventívnej prehliadky, ktorá je zadarmo. Na problémy vás môže upozorniť aj moč.

Pozornosť zbystrite, ak je:
- Tmavohnedý až hnedastý 
- Červeno-ružový
- S prímesou krvi
- Zakalený
- Zapáchajúci
- Spenený

Na čo si dávať pozor?

Ak máte diabetes viete, že by ste mali dôsledne dodržiavať zdravú životosprávu a riadiť sa radami lekára či nutričného špecialistu. Pokiaľ vám k diabetes mellitus pribudne aj chronické ochorenie obličiek, diétne opatrenia sú pre vaše zdravie alfou a omegou. Strava vám pomôže udržať na uzde obe choroby, čo sa odrazí na kvalite vášho života.

Pozor si dávajte na:

- Bielkoviny
Obmedzte príjem potravín, bohatých na živočíšne bielkoviny, ako sú vajcia, mäso, mlieko. Nahradiť ich môžete rastlinnými bielkovinami.
- Sodík
Určite už viete, že na soľ si treba dávať pozor, pretože je skrytá aj v kupovaných potravinách. Instantné potraviny teda vymeňte za domácu stravu a snažte sa dosáľať čo najmenej. Na novú chuť si telo zvykne po pár dňoch.
- Cukor
Základom diabetickej diéty je obmedzenie jednoduchých sacharidov ako cukor či med a sladkých potravín. Na sladenie používajte stéviu, xylitol, erytritol či iné odporúčané sladidlo. Pozor dajte aj na sladené nápoje!
- Draslík
Zdravé obličky udržiavajú optimálnu hladinu draslíka v krvi a ich ochorenie ju negatívne ovplyvňuje. Znížte preto aj množstvo draslíka v strave. Nachádza sa napríklad v banánoch, zemiakoch, paradajkách, hubách, bielej fazuli, kuracom mäse či v lososovi.
- Fosfor
Podobne ako pri draslíku, aj vysoká hladina fosforu chorým obličkám neprospieva. Fosfor sa nachádza v červenom mäse, hydine, syroch, obilí, v hrachu a šošovici.

Okrem dodržiavania diétnych opatrení je veľmi dôležité jesť pravidelne, 5 – 6-krát denne každé 3 hodiny a dodržiavať pitný režim. Obmedzená funkcia obličiek sa môže prejaviť aj zníženým močením, preto pite len toľko tekutín, koľko vám odporučí váš lekár
Nezabúdajte ani na pravidelnú fyzickú aktivitu. Nemusíte hneď behať, prospeje vám aj rýchla chôdza, bicyklovanie, plávanie, jóga, pilates... Nájdite si to, čo vám vyhovuje a venujte sa pohybu aspoň 2,5 hodiny týždenne.

Čo ešte môžete spraviť pre zdravie svojich obličiek? Prečítajte si 8 tipov pre zdravé obličky! www.vysetrioblicky.sk

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk