Tieto potraviny chránia pankreas: Čo jesť, aby spoľahlivo fungoval? Špenát je len začiatok!

Pankreas si môžeme poškodiť nadmerným príjmom tuku, ale niektoré pokrmy ho môžu naopak pomôcť udržiavať v dobrej forme. Preto by sme ...

Pankreas si môžeme poškodiť nadmerným príjmom tuku, ale niektoré pokrmy ho môžu naopak pomôcť udržiavať v dobrej forme. Preto by sme ich mali jesť čo najčastejšie.

Fotogaléria

Táto dôležitá žľaza zohráva kľúčovú úlohu pri trávení a kontrole hladiny cukru v krvi. Nie je teda žiadnym prekvapením, že naše zdravie výrazne ovplyvňuje to, čo konzumujeme.

Ak už má niekto problémy s pankreasom, bojuje s chronickými či opakovanými zápalmi, najlepšie urobí, ak sa bude vyhýbať červenému mäsu, vnútornostiam, vyprážaným jedlám na oleji, sladeným nealkoholickým nápojom a tučným mliečnym výrobkom.

Trápi vás nafúknuté brucho, nadváha či pomalé trávenie? Toto si pridajte do jedla Zobraziť článok

Nasledujúce potraviny naopak pankreas pomáhajú udržiavať fit:

Zo zeleniny je to hlavne na vitamín K, železo a kyselinu listovú bohatý špenát, ktorý pomáha znižovať zápaly v tele. Podobné vlastnosti majú aj brokolica a karfiol, obsahujúce silné antioxidanty, protizápalové zlúčeniny a flavonoidy. Osvedčila sa aj fermentovaná zelenina so svojimi prírodnými probiotikami. K zdraviu a rovnováhe tráviaceho traktu a črevnej flóry prispievajú aj kefír a kváskový chlieb.

Šošovica je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a má vysoký obsah vlákniny. Zvýšený príjem vlákniny znižuje pravdepodobnosť vzniku žlčových kameňov a zvýšených krvných tukov, čo znižuje riziko akútnej pankreatitídy. Ďalej je tu cícerový hummus, ktorý prispieva k zdravému tráveniu, zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi a znižuje zápaly.

Majte ich vždy po ruke: Týchto 7 potravín môžete jesť kedykoľvek a kdekoľvek Zobraziť článok

Kto číta ďalej, ten sa dozvie viac.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});