Tieto potraviny chránia pankreas: Čo jesť, aby spoľahlivo fungoval? Špenát je len začiatok!

Pankreas si môžeme poškodiť nadmerným príjmom tuku, ale niektoré pokrmy ho môžu naopak pomôcť udržiavať v dobrej forme. Preto by sme ...

Pankreas si môžeme poškodiť nadmerným príjmom tuku, ale niektoré pokrmy ho môžu naopak pomôcť udržiavať v dobrej forme. Preto by sme ich mali jesť čo najčastejšie.

Fotogaléria

Z obilnín stojí za pozornosť ovos, ktorý je plný zdraviu prospešných látok, vlákniny, vitamínov a minerálov. Tiež môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a stabilizovať hladinu cukru v krvi. Ovsené nápoje sa pokladajú za dobrú náhradu mlieka. Potom je tu ešte pseudoobilnina quinoa (mrlík čílsky), ktorá je skvelým zdrojom vlákniny a bielkovín. Čoraz obľúbenejšia  quinoa obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.

Bobuľové ovocie je najpriaznivejšie pre hladinu cukru v krvi, a má tiež vysoký obsah antioxidantov. Určite je oproti bežným sladkostiam zdravšou alternatívou, ako znížiť chuť na sladké, nakoľko ľudia s pankreatitídou majú vyššie riziko cukrovky.

Okamžitá úľava pre trávenie: Vypite polhodinu po jedle tento SOS nápoj Zobraziť článok

Pankreas alebo podžalúdková žľaza (zast. slinivka brušná) je žľaza s vonkajším aj vnútorným vylučovaním, ktorej šťava sa vylučuje do tenkého čreva, kde napomáha pri trávení potravy. Tzv. Langerhansove ostrovčeky produkujú hormóny s opačným účinkom – inzulín a glukagón. Inzulín podporuje premenu glukózy na glykogén, a tým znižuje jej množstvo v krvi. Glukagón pôsobí opačne, tj. zvyšuje hladinu glukózy v krvi a urýchľuje rozklad glykogénu vo svaloch.

undefined
Čo sa stane s vaším telom, ak sa vzdáte lepku? 5 zmien, na ktoré sa musíte pripraviť! Zobraziť článok

Pankreas zohráva rozhodujúcu úlohu pri spracovaní a trávení potravy. Vylučuje hormón inzulín, ktorý je kľúčový pre rovnováhu cukru v krvi a jeho metabolizmus vo svaloch. Ním vylučované enzýmy sú dôležité pre látkovú výmenu tukov a proteínov.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});