Večne studené ruky a nohy môžu signalizovať aj vážny zdravotný problém: Ako sa efektívne zahriať a kedy navštíviť lekára?

Studené ruky a nohy sú v zime obzvlášť časté u žien. Prečo je to tak a v akých prípadoch treba navštíviť lekára?

Studené ruky a nohy sú v zime obzvlášť časté u žien. Prečo je to tak a v akých prípadoch treba navštíviť lekára?

Fotogaléria

Tipy, ako predísť studeným prstom:

  • Udržiavajte telo v teplom oblečení. Telo potrebuje menej energie na zásobovanie dôležitých orgánov krvou, dokáže sa tak postarať aj o ruky a nohy. Mimochodom, uvedomte si, že hlavou vám uniká najviac tepla, preto je čiapka zimnou nevyhnutnosťou!
  • Pohyb a masáž rúk podporuje metabolizmus a tým aj krvný obeh. Ak máte studené ruky pri stole a pri PC, mali by ste striedavo zatínať ruky v päste a potom naťahovať prsty (asi 20-krát). Cvičenie stimuluje krvný obeh - rovnako ako krátke prechádzky alebo iné typy pohybu, ktoré je možné ľahko integrovať do bežného života.

Bolí vás chrbát? Problém môže byť v celkom inej časti tela, TOTO neprehliadnite! Zobraziť článok

  • Ak nepijete dostatočne, krv sa zahusťuje, čo sťažuje jej prietok. Výsledok? Mrznete. V záujme vašich rúk teda siahnite častejšie po pohári vody alebo čajovej šálke. Urobíte radosť aj svojej pleti.
  • Doprajte svojim rukám a nohám striedavé kúpele - rozširujú cievy.
  • Vyhnite sa vlhkosti na pokožke, pretože spôsobuje vyparovanie, cievy sa sťahujú a ruky alebo chodidlá sú ešte chladnejšie. Vaša zimná obuv by mala byť rozhodne nepremokavé!
  • Zdržte sa fajčenia a alkoholu, zhoršujú krvný obeh!

Konečne cviky, pre ktoré sa nemusíte vzdialiť od počítača: Za toto sa vám vaša chrbtica poďakuje! Zobraziť článok

Studené ruky - príčiny a životný štýl

Rozhodujúcim faktorom je to, ako žijete. Zlá a jednostranná výživa a z toho vyplývajúci nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov (najmä vitamínov skupiny B, vápnika, draslíka, horčíka) sú jedom pre vaše tepny. Rovnako tak fajčenie a alkohol.

Nie je náhoda, že fajčiari majú často ľadovo studené ruky. Už jedna cigareta stačí na zníženie prietoku krvi v pokožke na viac ako hodinu. Krvný obeh podrobí skúške aj nadmerný stres alebo málo spánku. V stresových fázach sa z nášho tela uvoľňuje viac adrenalínu. Ten spôsobuje stiahnutie ciev v končatinách.

Relaxačné cvičenia, meditácia alebo joga môžu pomôcť znížiť stres - a menej mrznúť!

Kedy by ste mali navštíviť lekára? Dozviete sa na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});