Výživová expertka Hanáková diéty neodporúča: Poviem vám, ako si zlepšiť zdravie, schudnúť a čo dokáže pitný režim s metabolizmom

Veroniku Hanákovú priviedlo k správnej výžive športové zranenie z mladosti. Dnes vytvára personalizované jedálničky na mieru.

Veroniku Hanákovú priviedlo k správnej výžive športové zranenie z mladosti. Dnes vytvára personalizované jedálničky na mieru.

Fotogaléria

“Nemám rada slovo diéta, pretože predurčuje k obmedzeniam a zákazom, a to žiaden mozog dlhšie ako pár týždňov nevydrží.” 

Veronika má vďaka štúdiu a niekoľkoročným skúsenostiam vskutku triezvy prístup k jedlu. Nepreferuje diéty, nie je fanúšikom “bielkovinovej diéty” a mnoho vecí robí inak ako stojí v učebniciach. 

V rozhovore sa dozviete: 

  • Aký spôsob stravovania preferuje expertka na výživu
  • Ktoré diéty fungujú, a ktoré vám, naopak, môžu uškodiť
  • Ako si poradiť so “spomaleným metabolizmom” 
  • Ako vyzerá a z čoho pozostáva zdravá večera 

My ženy vo všeobecnosti milujeme jedlo. Bolo pre teba dôvodom, prečo si sa začala venovať výživovému poradenstvu? 

Od detstva som bola aktívna a vedená k športu, no s nástupom do basketbalovej triedy na základnej škole – a s ním spojené tréningové zaťaženie – prišlo v 12-tich rokoch vážne zranenie kolena. Neskôr som zistila, že vďaka dostatočným vedomostiam o správnej výžive k tomu nemuselo dôjsť.

Veľa som čítala, skúšala, no neustále som narážala na mnohé protichodné informácie. A to mi jasne predurčilo vzdelanie. Hoci cesta za výživou cez chemické inžinierstvo a biochémiu nebola najľahšia, dnes som rada, že dokážem reálne posúdiť pravdivosť informácií a hlavne pomáhať ďalším. 

Existuje obrovské množstvo spôsobov, ako žiť zdravšie. Čo v otázke stravovania preferuješ ty sama? 

Sme obklopení mnohými stravovacími princípmi, ale predovšetkým ovplyvňovaní okolím a sociálnymi sieťami, ktoré hovoria vlastné príbehy. Obrovskú rolu zohráva marketing, ktorý miluje slovo “proteínový” a "rýchle životné tempo", pre ktoré musíme “fastovať”.

Zorientovať sa v tom dá zabrať aj nejednému odborníkovi. Veľa klientov si najskôr skúša pomôcť, ako vie. Často dochádza k zníženému energetickému príjmu, zvýšenej fyzickej aktivite a zároveň k negatívnej materiálovej bilancii. Tá zahŕňa narastajúci stres, nervozitu, únavu, tráviace ťažkostí a hlavne celkové spomalenia metabolizmu.

Ja som za personalizovaný prístup, keďže každý z nás má iný vstupný zdravotný stav, je inak aktívny, má iné stravovacie návyky a tiež iné predstavy o tom, čo chce zmenou v stravovaní dosiahnuť.  

Elizabeth Taylor
Ako sa chudlo v 80-tych rokoch? Elizabeth Taylor prisahala na tieto pravidlá! Zobraziť článok

Ja sama som si na základe vstupných biochemických parametrov a parametrov z inbody aplikovala protizápalovú stravu. To znamená dostatočný a prevažný prísun komplexných sacharidov, vlákniny, veľké množstvo aktívnych enzýmov vo forme čerstvého ovocia, zeleniny, chlorelly, prospešných omega - 3 mastných kyselín a predovšetkým EPA a DHA vo forme rybieho oleja, rýb a olivového oleja.

Dbám aj na dostatočný prísun orechov, semien, strukovín, vajíčok a kvalitnej čokolády. A hoci sa nepovažujem za vegetariána – mäso, mäsové a mliečne výrobky konzumujem len sporadicky.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});