Večne studené ruky a nohy môžu signalizovať aj vážny zdravotný problém: Ako sa efektívne zahriať a kedy navštíviť lekára?

Studené ruky a nohy sú v zime obzvlášť časté u žien. Prečo je to tak a v akých prípadoch treba navštíviť lekára?

Studené ruky a nohy sú v zime obzvlášť časté u žien. Prečo je to tak a v akých prípadoch treba navštíviť lekára?

Fotogaléria

Aký je dôvod studených rúk a nôh?

Či už studené prsty alebo omrznuté nohy, ženy sú postihnuté oveľa častejšie ako muži. Na jednej strane je to spôsobené tým, že majú prirodzene menší podiel svalov, ktoré slúžia takpovediac ako "výhrevňa" tela. Okrem toho, ženy mávajú zväčša nízky krvný tlak a viac podliehajú hormonálnym výkyvom.

Mení vám menštruácia život na PEKLO? Možno sa počas nej (iba) nesprávne stravujete! Zobraziť článok

Čo robiť, ak máte neustále studené ruky?

Ruky a nohy sú vždy o niečo chladnejšie ako zvyšok tela (telo využíva šikovný manažment tepla). Keď v zime klesnú teploty, radšej využije dostupnú energiu na to, aby najskôr a čo najdôkladnejšie zásobil životne dôležité orgány ako srdce a mozog. Ruky a nohy sú na konci zoznamu.

Cievy v rukách sa v chlade sťahujú (ale aj v nose alebo ušiach), preto do nich prúdi menej "zahrievajúcej" krvi.

Studené prsty a končeky prstov naznačujú predovšetkým to, že nie sú dobre zásobené krvou. Okrem toho, cievy na končatinách reagujú obzvlášť prudko na teplotné podnety. Aj to je dôvod, prečo vám pri prechode zo zimy do tepla brnia prsty. Nemajte obavy, nie je to patologické. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});