Život v meste nie je pre každého: Štúdie opisujú neuveriteľné výhody človeka žijúceho v blízkosti lesa

Mnohé výskumy naznačujú, že život v blízkosti stromov má ohromné účinky na našu duševnú a sociálnu pohodu.

Mnohé výskumy naznačujú, že život v blízkosti stromov má ohromné účinky na našu duševnú a sociálnu pohodu.

Fotogaléria

Stromy nám pomáhajú cítiť sa menej vystresovane

Pravdepodobne najväčším benefitom pobytu v prírode je, že pomáha znižovať stres a úzkosť. Portál greatergood.berkeley.edu popisuje zaujímavú štúdiu s 585 japonskými účastníkmi, ktorí informovali o svojich náladách po 15 minútach chôdze v mestskom prostredí a v lese na 52 rôznych miestach po celej krajine.

Výskum hovorí jasnou rečou: Dnešných mužov ženy nechcú! Prečítajte si VYSVETLENIE, prečo je to tak Zobraziť článok

Výsledok – kráčajúci v lese hlásili menej úzkosti, nepriateľstva, únavy, zmätenosti a depresívnych symptómov a viac energie v porovnaní s účastníkmi prechádzajúcich sa v mestskom prostredí. Výsledky boli evidentnejšie u ľudí, ktorí na začiatku experimentu vykazovali známky úzkosti.

„Psychologické výhody prechádzky lesmi sú veľmi významné a očakáva sa, že lesné prostredie bude mať v budúcnosti veľmi dôležitú úlohu pri podpore duševného zdravia,“ uvádzajú autori štúdie.

Ďalšia štúdia pozorovala poľských účastníkov, ktorí trávili 15 minút pozeraním sa buď na zimný mestský les, alebo na nezalesnenú mestskú krajinu. Stromy v lese nemali v tom čase žiadne listy a neobklopovali ich žiadne ďalšie kríky – inými slovami, široko ďaleko nebola viditeľná žiadna zeleň. Pokračovanie na ďalšej strane.

Máte pocit, že vám všetko prerástlo cez hlavu? TOTO si ujasnite skôr, ako vyhľadáte terapeuta! Zobraziť článok

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});