Večne studené ruky a nohy môžu signalizovať aj vážny zdravotný problém: Ako sa efektívne zahriať a kedy navštíviť lekára?

Studené ruky a nohy sú v zime obzvlášť časté u žien. Prečo je to tak a v akých prípadoch treba navštíviť lekára?

Studené ruky a nohy sú v zime obzvlášť časté u žien. Prečo je to tak a v akých prípadoch treba navštíviť lekára?

Fotogaléria

Ak užívate lieky, zistite, či sťahujú cievy (najmä tepny). To je bežné u betablokátorov, niektorých liekov proti rakovine, liekov na migrénu a voľnopredajných liekov proti bolesti.

Máte problémy s nespavosťou? Čaje aj tabletky bokom, poznáme fantastickú metódu, ktorú musíte vyskúšať! Zobraziť článok

Poruchy krvného obehu však môžu mať aj fyzické príčiny. Ak trpíte aj bolesťami alebo necitlivosťou, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom, najmä ak trpíte chronickým ochorením, ako je reuma alebo cukrovka. Mimochodom, nielen studené ruky a nohy naznačujú, že niečo nie je v poriadku. Tieto príznaky sú tiež varovným signálom:

Raynaudov syndróm: Studené ruky - príznak vážneho ochorenia

Pri takzvanom Raynaudovom syndróme sú ruky (často aj chodidlá, ušné lalôčiky, brada a nos) chladné, modrasté a bledé. Farbia sa aj končatiny, preto je choroba ľudovo známa ako choroba mŕtvolných prstov alebo bielych prstov.

Dochádza pri nej k znecitliveniu a postihnutí často pociťujú silnú bolesť. Útoky sú často spúšťané chladom, stresom alebo iným psychickým stresom. Postihnuté sú najmä ženy vo veku 20 až 40 rokov.

Ďalšími patologickými príčinami studených rúk môžu byť hormonálne poruchy (napr. hypotyreóza), metabolické ochorenia ako cukrovka, poruchy príjmu potravy, depresia alebo fibromyalgia. Vo všetkých prípadoch je nevyhnutná návšteva lekára!

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});