Objavte svoj „relaxačný nerv“: Ako s ním pracovať, aby ste zahnali stres a vyhli sa chorobám? Inšpirujte sa!

Stal sa stres vaším stálym spoločníkom? Niekedy môže byť užitočný, pretože je prirodzenou reakciou na ohrozujúce situácie a krátkodobo ...
  • Zdroj: Pexels/Yan Krukau

Stal sa stres vaším stálym spoločníkom? Niekedy môže byť užitočný, pretože je prirodzenou reakciou na ohrozujúce situácie a krátkodobo zvyšuje bdelosť a výkonnosť. Na druhej strane - z dlhodobého stresu môžete ochorieť.

Ste v strese, aj keď je nepríjemná situácia už dávno za vami? Poradíme, čo s tým:

Na vine je tzv. blúdivý nerv (vagus nervus), známy aj ako „kľudový alebo zotavovací nerv“. Ako súčasť takzvaného parasympatického nervového systému je regulačným spínacím bodom medzi mozgom a orgánmi.

Zjednodušene povedané, nerv je zodpovedný za relaxáciu a odpočinok, ale aj za trávenie a vplyv na vašu pohodu. Stáva sa, že niekedy sa upokojuje pomalšie - v takom prípade ho môžete podporiť:

Robíte si starosti pre ZLÝ VZŤAH s vlastným dieťaťom? 8 tipov, ako ho prehĺbiť bez emócií a kriku Zobraziť článok

1. Ovplyvnite tlak na oči

Účinnou relaxačnou technikou je tlak na blúdivý nerv. Ako desiaty hlavový nerv prebieha z mozgového kmeňa v hlave za očami cez krk a hrudník do brucha. Odporúča sa začať vyššie na očiach, aby sa stresový podnet prerušil priamo. Aby ste to docielili, zdvihnite dlane oboch rúk a jemne ich zatlačte na oči (nemalo by to bolieť). Pomaly počítajte do 60.

Štúdia odhalila, na koľkú hodinu majú nastavený budík šťastní ľudia: Uff, toto dá zabrať, ale stojí to za to! Zobraziť článok

Upokojujúci je aj tlak na celé telo, napríklad ťažšími prikrývkami na spanie. Objatie od milovanej osoby má podobný účinok. Ak bude trvať minimálne 20 sekúnd, zoznam zdravotných benefitov bude nevyčísliteľný. Okrem toho je zaváži fakt, že ľudia, ktorých milujete, na vás pôsobia v každom prípade upokojujúco. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});