Už tisíce rokov je matcha čaj uznávaným nápojom japonskej kultúry. V tej západnej sa len pomaly dostáva do väčšieho povedomia. Teraz môžete spoznať jeho zdravotné benefity.
Matcha čaj doslovne znamená mletý čaj. Získava sa spracovaním čajových listov odrody tencha. Lístky po zbere prechádzajú procesom parenia a sušenia, následne sa melú na prášok. Výsledkom je intenzívna zelená farba, jemne sladká až horká chuť, k tomu bohatý obsah vitamínov A, B, C, E a antioxidantov.
Samotná príprava matcha čaju je jednoduchá: V miske (Chawan) zalejte zelený prášok (1-3 gramy) asi 80 stupňov horúcou vodou. Nápoj jemne vyšľahajte do peny bambusovou metličkou (Chasen) a nechajte prášok vo vode rozpustiť. Použiť môže aj drevenú (len nie kovovú) lyžičku! Tento čaj by sa nemal popíjať počas jedla, ale najskôr hodinu po ňom. Obsahuje totiž látku, ktorá znižuje vstrebávanie živín z pokrmov.
Americkú novinárku a editorku Christin Perry svojho času zaujal rozhovor v magazíne GQ, pred ktorým herec Brad Pitt pripravil pre novinára a seba čaj matcha.
Považovala to za nový trend, ktorý sa rozhodla vyskúšať hneď na druhý deň v kaviarni. Objednala si matcha latté a čakala chuťový pôžitok. Ten neprišiel. Nápoj jej skôr chutil ako pokosená tráva s mliekom.
Prvú skúsenosť prekonala s nadhľadom, a viac si o matcha naštudovala – mal samé zdravotné výhody, od zníženia cholesterolu, prirodzenej kontroly diabetu, cez zníženie rizika rakoviny a srdcových chorôb až po príznaky predčasného starnutia. Pokračovanie na ďalšej strane.