Temný život Virginie Woolf: Lesbička, ktorú zneužíval brat, trpela depresiami, no aj napriek tomu tvorila hodnotné diela!

V 19. a 20. storočí neboli v Anglicku práva žien práve obľúbenou témou, ona sa im napriek tomu hrdo venovala celkom nenásilnou zbraňou, ...

V 19. a 20. storočí neboli v Anglicku práva žien práve obľúbenou témou, ona sa im napriek tomu hrdo venovala celkom nenásilnou zbraňou, perom.

Fotogaléria

Virginia Woolf (rod. Adeline Virginia Stephen, *25.1. 1882) bola významná spisovateľka, literárna kritička, esejistka, vydavateľka, filozofka a feministka. Bola členkou prominentnej skupiny avantgardných umelcov a intelektuálov sústredenej pod názvom Bloomsbury Group.

Od deviatich rokov so súrodencami vydávala vlastné rodinné noviny Hyde Park Gate News, čo jej vydržalo asi do trinástich. Odmalička si všetci v rodine písali denník, ale iba Virginia v tom usilovne vydržala celý život. Ten sa stal dokonalým obrazom jej utrápenej duše.

Už od mladosti trpela celoživotnými psychickými problémami, čiastočne kvôli incestnému obťažovaniu brata Geralda. Nakoľko v tej dobe bolo neprípustné hovoriť o akejkoľvek sexuálnej téme, Virginia mlčala o svojej traume, a začala nenávidieť svoju fyzickú existenciu. Všetko tak „vykričala“ aspoň do denníka.

Nechutné tajomstvo božskej Marilyn: Prečo od nej utekali slúžky? Zobraziť článok

Po matkinej smrti (1895) sa emocionálne vzťahy v rodine zhoršili. K tomu sa pridalo psychické týranie a sexuálne zneužívanie od nevlastného brata Georgea. Keď je v roku 1906 zomrel obľúbený brat Toby, Virginia sa psychicky zrútila, a prvýkrát sa pokúsila spáchať samovraždu.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});