Strach, úzkosť, DESIVÉ obrazy: Nočné mory sužujú najmä kreatívnych! Prečo vznikajú a ako ich zastaviť?

Spánok by mal byť časom oddychu a relaxu. No kým krásne sny sú často plné fantázie a túžby, noc máva aj svoju temnejšiu stránku. Nočné mory.
  • Zdroj: Getty/liebre

Spánok by mal byť časom oddychu a relaxu. No kým krásne sny sú často plné fantázie a túžby, noc máva aj svoju temnejšiu stránku. Nočné mory.

Postihnutí sa prebúdzajú spotení, s búšením srdca, pričom desivý zážitok ich často prenasleduje celé dni.  

O čo ide

V snoch „premýšľate“ o vašich zážitkoch, pozorovaniach a myšlienkach dňa. Môže sa stať, že obrazy, ktoré si počas noci vytvárate, predstavujú pocity, ktoré si možno ani neuvedomujete. Príkladom toho môže byť snívanie o prenasledovaní, keď sa v skutočnom živote cítite pod tlakom a stresom.

To, že nedokážete v noci spať, môže mať vážne príčiny! Riešenie týchto problémov NEODKLADAJTE, ohrozujete vaše psychické a fyzické zdravie Zobraziť článok

Ohrozená skupina

Nočnými morami sú podľa odborníkov najviac sužovaní najmä citliví a kreatívni ľudia. Často však súvisia aj s duševnými chorobami, ako sú depresia alebo úzkostné poruchy.

Môžu vzniknúť z osobných kríz, nadmerného stresu, strachu zo straty zamestnania alebo choroby, prepracovanosti alebo obáv o príbuzného. Príčinou môžu byť aj dopravné nehody, sexuálne útoky alebo vážne choroby.

Strach zo šťastia je reálny.
Pozor, cherofóbiou trpia najmä ženy! Čo je za ZÁHADNOU diagnózou a ako veľmi dokáže skomplikovať život? Zobraziť článok

Aj strach zo samoty alebo z tmy môže zvýšiť nočné napätie. Rovnako ako poruchy spánku a nočné budenie prispievajú k zvýšenej schopnosti citlivo vnímať nočné mory.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});