HÝBTE SA, pokiaľ môžete! Štúdia ukázala, koľko krokov by ste mali prejsť, ak chcete predísť INFARKTU: Na číslo 10-tisíc môžete ZABUDNÚŤ

Pravidelný pohyb je jednou z dôležitých činností, ako ostať mentálne a fyzicky v dobrej kondičke. Vo vyššom veku o to viac.

Pravidelný pohyb je jednou z dôležitých činností, ako ostať mentálne a fyzicky v dobrej kondičke. Vo vyššom veku o to viac.

Fotogaléria

Stačí obyčajná chôdza, ktorá v optimálne dĺžke vie o 40-50 percent znížiť riziko pri srdcovom infarkte alebo mozgovej príhode. Kardiovaskulárne ochorenia sú hlavnou príčinou úmrtí (celosvetovo cca 18 miliónov ročne). Značný počet z nich sa objaví už pred dosiahnutím sedemdesiatky.

NAJIDEÁLNEJŠIE športové aktivity po 50-ke: Dámy, spomalíte starnutie a tú POSTAVU vám budú závidieť aj mladšie ročníky! Zobraziť článok

Riziko týchto ochorení sa vekom len zvyšuje. Samozrejme, že existujú aj určité predisponujúce faktory (telesná hmotnosť, hladinu cholesterolu, výška cukru v krvi, výživa, dostatok pohybu), ktoré je možné ovplyvniť a tým riziko znížiť.

Koľko je teda optimum?

Možno vás okamžite napadne magická hranica minimálne 10 000 krokov. Toto číslo však nie je odborníkmi doložený fakt, ale výsledok staršieho marketingu na istý japonský krokomer. Ak dosiahnete toto okrúhle číslo, je len fajn, hoci pri osobách nad 60 rokov tých krokov stačí aj menej.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});