Treba zabudnúť na magických 10 000 krokov denne? Tak schválne kočky, uhádnete koľko vás udrží FYZICKY aj mentálne fit?

Zdravotný prínos každodenného pohybu ani netreba opakovať. Okrem udržiavania ideálnej hmotnosti nás chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami ...

Zdravotný prínos každodenného pohybu ani netreba opakovať. Okrem udržiavania ideálnej hmotnosti nás chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami či mentálnymi problémami v neskoršom veku.

Fotogaléria

Dlhé roky bolo 10 000 krokov takmer magickým číslom, ktoré mali byť odporúčaným denným minimom. Lenže, čo na to hovorí veda? Desaťročia dozadu nič, lebo to bol len šikovný marketingový ťah istej japonskej spoločnosti predávajúcej krokomery po olympijských hrách v Tokiu (1964).

Takú postavu chcete! Super cvik, pri ktorom zapojíte NARAZ zadok, stehná, chrbát aj brucho Zobraziť článok

V tom čase sa v hostiteľskej krajine stávalo fitness čoraz populárnejším, a všetci sa snažili speňažiť šialenstvo okolo hier. Jedna z reklám v tom čase propagovala krokomer Manpo-kei, čo v japončine znamená „10 000 krokov“.

Tento údaj však nikdy nebol založený na vedeckých poznatkoch. Číslo bolo zvolené pravdepodobne preto, lebo bolo okrúhle a ľahko zapamätateľné.

Čo by (ne)mali obsahovať ZDRAVÉ raňajky? Ak chcete konečne schudnúť, tieto fakty musíte poznať! Zobraziť článok

Nedávno vstúpili do nekonečnej diskusie dve najväčšie štúdie o počte krokov. V prvom prípade výskumníci sledovali takmer 80 000 Britov vo veku od 40 do 79 rokov, ktorí týždeň nosili krokomer a merali si fyzickú aktivitu.

Ich údaje boli uložené a výskumníci čakali sedem rokov, kým sa zistilo, či im bola diagnostikovaná rakovina, demencia alebo srdcové ochorenie, prípadne predčasná smrť. Výsledky ukázali, že 9 800 krokov bolo optimálnych na prevenciu demencie a znížilo riziko o 51 %. To však nie je všetko, čítajte ďalej…

Pozor na nebezpečné raňajkové trendy: Niektoré obľúbené potraviny môžu zvyšovať riziko demencie! Zobraziť článok

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});