Potraviny, ktoré vážne OHROZUJÚ SRDCE: Skúste ich spotrebu znížiť na minimum a vyhnite sa srdcovo-cievnym problémom

„Zlomené srdce“ nie je jediný neželaný stav, ktorý sa s našim najdôležitejším orgánom počas života môže stať. Treba si ho preto stále ...

„Zlomené srdce“ nie je jediný neželaný stav, ktorý sa s našim najdôležitejším orgánom počas života môže stať. Treba si ho preto stále chrániť.

Fotogaléria

Správne fungovanie srdca je životne dôležité, inak si môžete poškodiť tento centrálny orgán obehovej sústavy. Srdcovo-cievne ochorenia sú u nás dlhodobo najčastejšou príčinou hospitalizácií. Pričom pacientmi sa stávajú čoraz mladší ľudia. Napríklad v roku 2021 zomrelo na infarkt 2 453 Slovákov.

Nášmu srdcu prospieva dostatok oddychu, primeraný šport a hlavne zdravá životospráva. Lebo to, čo dáme do úst, sa prejaví aj na jeho celkovej kondičke.  

Smelo jesť a pritom chudnúť? Dámy, nechajte sa poučiť, TIETO JEDLÁ vám ušetria množstvo kalórií! Zobraziť článok

Chcete mať zdravé srdce? Tak by ste si podľa kardiológov mali odpustiť:  

Nízkokalorické nápoje

Menej sladké či úplne zero nápoje oproti ich klasickej verzii môže byť síce lepšou voľbu pri diéte, ale za zdravé sa považovať nedajú. Niektoré štúdie naznačujú, že ľudia holdujúci nápojom s nulovým obsahom cukru, prijímajú do tela viac kalórií, ako by prijímali inak.

Chemické látky v diétnych nápojoch môžu zmeniť aj baktérie v žalúdku a črevách, čím sa zvyšuje náchylnosť na priberanie. Nízkokalorické nápoje však stále môžu byť pre srdce škodlivé. Ideálnou voľbou je čistá voda, ale na druhej strane človek nie je žaba.

Pitie sódy a sladených nápojov nie je také NEVINNÉ, ako sa zdá: Veci, ktoré vám HROZIA, ak si ich doprajete každý deň! Zobraziť článok

Údeniny a spol.

Slanina, klobása, saláma, údeniny a im podobné mäsové výrobky majú vysoký obsah nasýtených tukov a soli. Pri malom prepočte tak cca šesť tenkých plátkov údeniny obsahuje polovicu odporúčanej dennej dávky sodíka.

A ten ako vieme, vo vyšších dávkach môže z dlhodobého hľadiska viesť k vysokému krvnému tlaku. Ten následne nepriaznivo zaťažuje srdce. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});