Ako sa stať šťastnejšou a úspešnejšou? Táto štruktúra vám pomôže začať nový život!

Vďaka tzv. enneagramu si môžete vybudovať lepší a príjemnejší život. Naučí vás opustiť staré zvyky, ktoré už pre vás nie sú prospešné ...

Vďaka tzv. enneagramu si môžete vybudovať lepší a príjemnejší život. Naučí vás opustiť staré zvyky, ktoré už pre vás nie sú prospešné a ukáže, ako si vybudovať nové.

Fotogaléria

Enneagram popisuje deväť ochranných taktík, ktoré ste si vybudovali už ako deti. Vtedy pre vás možno boli prospešné, no v dospelom živote môže byť takáto taktika skôr prekážkou. Dôležité je uvedomiť si, kde ste uviazli a akú taktiku ste si vytvorili. Potom môžete svoje správanie vedome zmeniť a osobnostne rásť.

Na začiatku je potrebné určiť svoj typ enneagramu a všímať si, kedy a ako ho aplikujete. Pamätajte však na to, že učiť sa môžete od každého z deviatich typov osobností.

Enneagram je obľúbeným nástrojom medzi manažérmi a personalistami. Účinný nástroj predstavuje aj v partnerskej terapii alebo pri výchove detí.

1. Reformátor
Tento typ osobnosti má neustálu túžbu niečo zlepšovať. Má perfektný zmysel pre detail, a preto svoje okolie často považuje za chaotické. Jedinec tohto typu je pomerne tvrdohlavý a neúnavne bojuje za svoje ciele a vylepšenia. Zároveň si bolestne uvedomuje aj svoje nedostatky.

Problém nastane, keď príde na spolužitie s Reformátorom. Večné zdokonaľovanie sa totiž netýka iba ich materiálnych statkov, ale vylepšiť sa snažia aj všetkých okolo seba. A to aj v prípade, že protistrana o to nemá záujem alebo nevidí dôvod na zlepšenie. Môže sa preto stať, že Reformátor ostane sám, pretože je jednoducho otravný.

Táto VLASTNOSŤ ručí za šťastie v láske: Uistite sa, že ju máte aj vy a pracujte na jej rozvoji - čaká vás naplnený vzťah Zobraziť článok

Čo s tým? Znížte svoje očakávania od seba a od ostatných okolo vás. Naučte sa byť v pohode s tým, že robíte dobrú prácu. Spriateľte sa so svojím vnútorným kritikom. Pamätajte, že existuje viac ako jeden správny spôsob. Naučte sa dôverovať svojim inštinktom a relaxovať.

2. Pomocník
Ľudia tohto typu odvodzujú svoju sebaúctu z podpory druhých. Robia všetko preto, aby urobili radosť niekomu inému. Rozdávanie lásky a podpory vnímajú ako zmysel života a usilujú sa o harmonické udržanie svojej sociálnej štruktúry.

Rýchla či pomalá? Nebudete veriť, ale TOTO všetko o vás prezradí váš štýl chôdze! Zobraziť článok

Robia veľa dobra, no v skutočnosti tým sledujú len seba. Negatívne je, že nič nerobia nezištne a potrebujú nekonečné prejavy vďaky. Ak ich nedostanú, môže to vyvrcholiť do hysterického záchvatu na oko pokojného Pomocníka. Keďže zanedbáva sám seba, má sklony k depresiám a vyhoreniu.

Čo s tým? Ako Pomocník si môžete vybudovať zdravé návyky uznaním svojej hodnoty. Naučte sa identifikovať a uznať svoje vlastné potreby a pocity, aby ste dostali pomoc od iných. Využite svoj hnev a frustráciu ako znak toho, že identifikujete potreby, ktoré nie sú naplnené. Naučte sa uznať svoje hranice a akceptujte sa taký, aký ste.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});