Čo urobí KARFIOL s naším telom? Zdravý človek ho môže jesť každý deň, no POZOR, ak trpíte týmto ochorením!

Táto vďačná, chutná a u nás rozšírená zelenina je dieteticky veľmi hodnotná. Má vysoký obsah vápnika, vlákniny a vitamínu C, pričom obsahuje ...

Táto vďačná, chutná a u nás rozšírená zelenina je dieteticky veľmi hodnotná. Má vysoký obsah vápnika, vlákniny a vitamínu C, pričom obsahuje málo sacharidov.

Fotogaléria

Karfiol ako liek

Má vysoký obsah vitamínu C (100 gramov surového karfiolu pokryje vyše polovicu jeho dennej potreby). Ako vieme, „céčko“ nám posilňuje imunitu, má protizápalový účinok a chráni naše cievy a srdce. Vďaka glukozinolátom nás chráni pred vznikom rôznych druhov rakoviny.

Podobný účinok má aj v ňom obsiahnutý antioxidant sulforafan. Ten dokáže zabrániť rastu rakovinových buniek a tiež znižuje vysoký krvný tlak.

Kráľovná letnej zeleniny: Jej zdravotné účinky sú nesporné, ale cuketa aj zasýti a nemá takmer ŽIADNE kalórie! AHA, ako si ju jednoducho pripravíte Zobraziť článok

Karfiol by si mali konzumovať najmä ľudia, ktorí sa potrebujú zasýtiť počas chudnutia a nechcú prijímať pri častom hlade ďalšie kalórie. Jeho vláknina vyživuje prospešné baktérie čriev, spomaľuje trávenie a dokáže predĺžiť pocit sýtosti. Dostatok príjmu vlákniny sa spája so znížením rizika srdcových chorôb a cukrovky.

Pozor. Karfiol by nemali konzumovať osoby trpiace na DNU, nakoľko obsahuje vysoké hodnoty kyseliny močovej.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});