Čo urobí KARFIOL s naším telom? Zdravý človek ho môže jesť každý deň, no POZOR, ak trpíte týmto ochorením!

Táto vďačná, chutná a u nás rozšírená zelenina je dieteticky veľmi hodnotná. Má vysoký obsah vápnika, vlákniny a vitamínu C, pričom obsahuje ...

Táto vďačná, chutná a u nás rozšírená zelenina je dieteticky veľmi hodnotná. Má vysoký obsah vápnika, vlákniny a vitamínu C, pričom obsahuje málo sacharidov.

Fotogaléria

V našich podmienkach sa mu najlepšie darí pri miernych denných teplotách 21–29 °C, s dostatkom slnka, vlhkou piesčitou pôdou s vysokým obsahom organickej hmoty. Zberajú sa jeho jasne biele hlávky (cca s priemerom 15-20 cm), ktoré je najlepšie krátko po zbere uložiť na chladnejšie miesto. Vo svete existujú aj druhy so zelenou, fialovou či oranžovou hlavičkou.

Petržlen obsahuje veľké množstvo vápnika, horčíka, draslíka, vitamín C aj provitamín A.
Biely kráľ koreňovej zeleniny: S čím všetkým si dokáže poradiť PETRŽLEN? Podpora CHUDNUTIA je len začiatok, môže zastaviť aj vážne choroby Zobraziť článok

Karfiol v kuchyni

Do svojho jedálnička ho možno zaradiť rôznymi spôsobmi. Môžete ho jesť aj surový, čím si najlepšie uchová obsah vitamínu C a stredné hodnoty vitamínov K a B. Viete si ho ochutiť hummusom či vhodnou omáčkou. Bežne sa pripravuje na pare, môžete ho variť či grilovať, pridať do šalátu či zeleninovej polievky. Listy sú jedlé tiež, ale väčšinou sa vyhadzujú.

Je tiež výbornou náhradou potravín s vyšším obsahom sacharidov a kalórií, akými sú ryža, strukoviny alebo múka. Existuje napríklad karfiolová ryža, kôrka na pizzu sa vyrába z karfiolovej múky a je obľúbená v pizzeriách (alebo z nich pripravíte placky). A nakoniec taká karfiolová kaša je alternatívou k tej zemiakovej s nízkym obsahom sacharidov.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});