Kráľovná letnej zeleniny: Jej zdravotné účinky sú nesporné, ale cuketa aj zasýti a nemá takmer ŽIADNE kalórie! AHA, ako si ju jednoducho pripravíte

K letu patrí šťavnatá cuketa na tanieri rovnako ako zmrzlina do ruky. Všetci túto podlhovastú zeleninu poznajú, ale už pomenej ľudí si ...

K letu patrí šťavnatá cuketa na tanieri rovnako ako zmrzlina do ruky. Všetci túto podlhovastú zeleninu poznajú, ale už pomenej ľudí si ju vie vhodne zaradiť do jedálnička.

Fotogaléria

Počas sezóny si ju smelo doprajte do sýtosti, pretože je bohatým zdrojom provitamínu A a vody. Okrem nich obsahuje aj draslík, fosfor, vápnik, folát, vitamín C. V krátkosti len spomenieme, že priaznivo pôsobí na zrak, posilňuje imunitný systém, podporuje trávenie a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Ako schudnúť rýchlo a efektívne?
Čo sa stane, ak budete jesť týždeň túto polievku? Kilá sa z vás len tak zosypú! Zobraziť článok

Cuketa je jednou z prvých volieb záhradkárov pre svoje nenáročné pestovanie a veľkú úrodu, ktorá má viaceré využitie v kuchyniach. V tej francúzskej je jednou z dôležitých prísad ich tradičného ratatouille (zeleninový pokrm).

V Egypte ju varenú podávajú s paradajkovou omáčkou, cesnakom a cibuľou. Na Ukrajine sa obaľuje v múke (alebo krupici) a potom sa vypráža na rastlinnom oleji a podáva sa s kyslou smotanou.

V Turecku je hlavnou zložkou cuketových palaciniek, ktoré sa vyrábajú z nastrúhanej cukety, múky a vajec, zľahka opražených na olivovom oleji. Servírujú sa s jogurtom.

Väčšinou sa cuketa podáva tepelne upravená (dusená či pečená), ale mladé kusy sa skvele hodia aj surové do rôznych zeleninových šalátov.  

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});