Ste DEPRESÍVNY či PREJEDACÍ typ? Budete prekvapené, koľko podôb PMS existuje! V týchto kategóriách sa určite nájdete

Všetky ženy prežívajú menštruáciu inak. Zatiaľ čo niektoré zostávajú bez príznakov, iné trpia brušnými kŕčmi, bolesťami chrbta alebo ...
  • Zdroj: Getty/Georgii Boronin

Všetky ženy prežívajú menštruáciu inak. Zatiaľ čo niektoré zostávajú bez príznakov, iné trpia brušnými kŕčmi, bolesťami chrbta alebo hlavy. Môže sa objaviť aj citlivosť prsníkov, zadržiavanie vody alebo zmeny nálad.

Ide o predmenštruačný syndróm (PMS), ktorý sa rozdeľuje do 5 rôznych kategórií:

Úzkostný typ (PMS-A)

Najväčšou kategóriou je PMS-A, známy aj ako úzkostný typ. 65 až 75 percent žien, ktoré trpia PMS, pociťuje v druhej polovici cyklu úzkosť, smútok, nervozitu, podráždenosť a agresivitu.

Emocionálna nerovnováha je spôsobená vysokou hladinou estrogénu a nízkou hladinou progesterónu. Pri strese sa okrem kortizolu spracováva aj progesterón, čo spôsobuje ďalšie poklesy hladín a zhoršenie symptómov.

Bolestivá menštruácia? Zalejte prevarenou vodou túto koreninu, úľava sa dostaví takmer okamžite! Zobraziť článok

Prejedací typ (PMS-C)

Hamburgery, hranolky a najlepšie tabuľka čokolády ako dezert. Ak máte aj v dňoch pred menštruáciou zvýšenú chuť na jedlo, patríte k PMS typu C. Za vaše chute je zodpovedná kolísavá hladina cukru v krvi, ktorú spúšťa zvýšená účinok inzulínu v druhej polovici cyklu. Ďalšími vedľajšími účinkami sú bolesti hlavy, závraty, problémy s krvným obehom a únava.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});