Ste DEPRESÍVNY či PREJEDACÍ typ? Budete prekvapené, koľko podôb PMS existuje! V týchto kategóriách sa určite nájdete

Všetky ženy prežívajú menštruáciu inak. Zatiaľ čo niektoré zostávajú bez príznakov, iné trpia brušnými kŕčmi, bolesťami chrbta alebo ...
  • Zdroj: Getty/Georgii Boronin

Všetky ženy prežívajú menštruáciu inak. Zatiaľ čo niektoré zostávajú bez príznakov, iné trpia brušnými kŕčmi, bolesťami chrbta alebo hlavy. Môže sa objaviť aj citlivosť prsníkov, zadržiavanie vody alebo zmeny nálad.

Typ zadržiavania vody (PMS-H)

Ak sa cítite opuchnutá, patríte k PMS-H, kde H znamená hyperhydratáciu, t.j. prebytok vody v tele. Bolesť na hrudníku sa vyskytuje u 85 percent žien. Dôvod? Hormóny estrogén (presnejšie estradiol) a serotonín rozširujú cievy alebo ich robia priepustnejšími, čo podporuje zadržiavanie vody. Hormón nadobličiek aldosterón navyše znižuje vylučovanie tekutín, takže v tele zostáva viac vody.

Ach, tá PERIMENOPAUZA! Toto obdobie dokáže s telom ženy poriadne zatočiť: Tipy, vďaka ktorým to zaručene zvládnete ľavou zadnou Zobraziť článok

Depresívny typ (PMS-D)

Tento typ reaguje na blížiacu sa menštruáciu zmenami nálad, slabou pamäťou a zmätenosťou. Ak sú symptómy také závažné, že obmedzujú postihnutých v každodennom živote, označuje sa to ako „predmenštruačná dysforická porucha“ (PMDD), ktorá si vyžaduje lekárske ošetrenie.

Možnou príčinou je pravdepodobne nízka hladina estrogénu a vysoká hladina progesterónu, čo vedie k tomu, že sa produkuje viac adrenalínu a menej dopamínu.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});