Čaká nás najvýznamnejší kresťanský sviatok. Počas Veľkej noci mnohí oslávia zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. K tomuto obdobiu sa viaže mnoho ľudových zvykov.
Pochúťky na stole
Slávnostná hostina je rodinná udalosť, v mnohých domácnostiach sa začína ošúpaním a nakrájaním uvareného vajíčka na toľko častí, koľko je členov rodiny – čo symbolizuje spolupatričnosť. Vajíčko na veľkonočnom stole jednoducho nemôže chýbať.
V starých časoch sa zvyšky jedál nevyhadzovali, ale používali sa na rôzne účely. Kosť zo šunky umiestnená pod podstrešie mala ochrániť dom pred údermi blesku. Inde sa priväzovala k ovocnému stromu, aby bola hojná úroda, alebo sa dávala do maštale, aby chránila zvieratá pred zranením.
Nazmar neprišli ani omrvinky z koláčov. Podľa ľudovej povery z nich vyrástli biele kvietky. Na Veľkonočnú nedeľu sa dávalo do čistej vody na červeno (láska, nový život, ochrana pred zlými silami) nafarbené vajíčko, a tou sa všetci opláchli, aby boli počas roka zdraví.
S týmto dňom sa spájajú aj celkom príjemné zákazy: domáci nevarili, nešili ani nezametali, to sa vysvetľovalo tým, že by odohnali potenciálnych pondelňajších šibačov.