MAGICKÁ MOC veľkonočných jedál: Prečo by ste mali nakrájať vajíčko a pred akým hrozným nebezpečenstvom vás OCHRÁNI kosť zo šunky?

Čaká nás najvýznamnejší kresťanský sviatok. Počas Veľkej noci mnohí oslávia zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. K tomuto obdobiu sa viaže ...

Čaká nás najvýznamnejší kresťanský sviatok. Počas Veľkej noci mnohí oslávia zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. K tomuto obdobiu sa viaže mnoho ľudových zvykov.

Fotogaléria

K zachovaným klasikám patrí pečenie veľkonočného baránka (napr. z bábovkového cesta), kysnutých mazancov a koláčov judášov. Všetky jedlá podávané na sviatočných stoloch predstavovali symboly Veľkej noci, ktorou sa končí dlhý pôst.

Jedlá s konkrétnym významom a magickou mocou

Posvätenie jedla na Boží hod prebieha v každom regióne. V košíku pod vyšívaným obrúskom je väčšinou  chlieb, šunka, údené mäso, klobása, vajíčka, víno, chren, maslo a tvaroh.

CHLIEB môže ostať čerstvý aj niekoľko dní, ak neurobíte tieto chyby! Návod, ako ho správne skladovať Zobraziť článok

Posvätiť si ľudia dávajú aj upečeného baránka, ktorý má okolo krku farebnú stuhu alebo zvonček. Baránok je symbolom Krista, chlebové cesto je jeho telom, zatiaľ čo stuha pripomína veriacim tŕňovú korunu, a víno evokuje krv Spasiteľa. Vajíčko symbolizuje jeho vzkriesenie.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});