Koľko vajíčok zjesť týždenne, aby ste až o 60 percent znížili pravdepodobnosť srdcových ochorení: Máme PRESNÉ ČÍSLO!

Vedci sa dlhé roky nevedeli jednoznačne zhodnúť, či nám vajíčka prospievajú alebo skôr škodia. Štúdia z decembra 2022 priniesla povzbudivé ...

Vedci sa dlhé roky nevedeli jednoznačne zhodnúť, či nám vajíčka prospievajú alebo skôr škodia. Štúdia z decembra 2022 priniesla povzbudivé výsledky.

Fotogaléria

Jej cieľom bolo skúmať súvislosť príjmu vajec s 10-ročným rizikom kardiovaskulárnych ochorení na vzorke 1 514 mužov a 1 528 žien, ktorých priemerný vek bol cca 45 rokov. 

Odborníci požiadali účastníkov, aby nahlásili svoju mesačnú spotrebu vajec (či už samotných alebo v prílohe). Téme sa venoval aj web mdpi.com.

Vedeli ste, že existujú potraviny dobrej nálady? Toto sú ony! Zobraziť článok

Vajcia sú dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov B2 a B12, ako aj selénu - tieto živiny podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému. Môžu teda v rámci pestrej a vyváženej stravy prispieť k prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

Dôležitá je však príprava. Inak na nás vplýva povedzme vajíčko natvrdo nakrájané v zeleninovom šaláte (s nízkym obsahom nasýtených mastných kyselín), a inak vo forme miešaných vajíčok pripravovaných na oleji s mastnou slaninou či klobásou.

Čo určite nezohrievať v mikrovlnke, na tieto potraviny si dajte bacha: Rady, ktoré vám ušetria čas, bolesť a možno aj peniaze Zobraziť článok

Ak máte radi vajíčka, ale nechcete dodávať telu cholesterol, použite iba bielka. Tie neobsahujú cholesterol, ale stále obsahujú bielkoviny. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});