Liečivý ELIXÍR z „čajovej huby“: Ale POZOR, boli zistené vedľajšie účinky, ako sú nevoľnosť, infekcie aj smrť, tvrdí dietologička

Možno si ešte zo socialistickej minulosti pamätáte na nevzhľadnú hmotu ponorenú vo vode v uzavretom zaváraninovom pohári pri okne. Divne ...

Možno si ešte zo socialistickej minulosti pamätáte na nevzhľadnú hmotu ponorenú vo vode v uzavretom zaváraninovom pohári pri okne. Divne to vyzeralo, zvláštne chutilo a zaujímavo volalo – kombucha.

Fotogaléria

Dietologička a vegánska odborníčka na výživu Sharon Palmer pre Daily Beast povedala: „Je dôležité uvedomiť si bezpečnostné riziká kombuchy. Boli zistené vedľajšie účinky, ako sú žalúdočná nevoľnosť, infekcie a dokonca aj smrť."

Treba preto dať pozor na osvedčený zdroj kombuchy, jej správnu prípravu, a maximálne dodržiavať čistotu počas celého procesu svojpomocnej výroby. Pri neprávnej hygiene môže v nádobe vzniknúť aj nebezpečná pleseň, ktorá mení účinky nápoja na negatívne pre naše zdravie.   

Okamžitá úľava pre trávenie: Vypite polhodinu po jedle tento SOS nápoj Zobraziť článok

Kombucha sa dá vyrába aj v domácich podmienkach pridaním kultúry kombuchy najčastejšie do sladeného čierneho, zeleného alebo bylinkového čaju. Cukor slúži ako živina pre dobré baktérie a kvasinky, ktorá umožňuje ich rast v čaji. Výroba sa začína rozpustením cukru v nechlórovanej vriacej vode.

Čajové lístky sa namočia do horúcej vody a vyhodia. Sladený čaj sa ochladí a pridá sa kultúra SCOBY. Zmes sa potom naleje do sterilizovanej fľaše spolu s vopred fermentovaným čajom kombucha, aby sa znížilo pH. Nádoba sa prekryje papierovou alebo priedušnou látkou, aby sa zabránilo znečisteniu nápoja hmyzom.

Čaj, ktorý vás zbaví tuku
Čaj, z ktorého sa chudne, existuje: Návod, ako si ho pripraviť Zobraziť článok

Následne sa nápoj nechá kvasiť 10 až 14 dní pri izbovej teplote. Dovtedy sa na povrchu materskej huby vytvorí nová „dcérska" kultúra. Po dokončení fermentácie sa SCOBY vyberie a uloží spolu s malým množstvom čerstvo fermentovaného čaju. Zvyšok sa scedí do fliaš a skladuje (pri teplote cca 4 °C).

YouTube  ponúka  množstvo návodov na prípravu kombuchy, a ako dosiahnuť správny výsledok.  

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});