Viete, čo je spánková prokrastinácia? Ak sa aj vy večer správate takto, môžete mať VÁŽNE problémy, OBEZITA je len špička ľadovca!

Celý deň pracujete a večer sa rozhodnete zostať hore hodinu alebo dve navyše, aby ste sa najedli a pozerali Netflix. Než sa nazdáte, ...

Celý deň pracujete a večer sa rozhodnete zostať hore hodinu alebo dve navyše, aby ste sa najedli a pozerali Netflix. Než sa nazdáte, je po polnoci a vy o pár hodín musíte vstávať, aby ste mohli začať odznova...

Fotogaléria

Mohlo by sa zdať, že zriecť sa spánku kvôli starostlivosti o telo či relaxu je v poriadku. Ale zostávať bdelý dlho do noci a následne skoro vstávať, môže mať negatívne dlhodobé účinky na celkové zdravie a pohodu.

Prokrastinácia pred spaním je tiež spojená s nižšími schopnosťami sebaregulácie, čo môže byť na konci dňa mimoriadne náročné. Vedci poznamenali, že tí, ktorí prokrastinujú pred spaním, jednoducho neboli ochotní opustiť iné aktivity, aby sa dostali do postele.

Sú spánkové rituály tajomstvom úspechu? Aha, bez čoho nezaspí Mariah Carey a ako dlho oddychujú najvplyvnejšie ženy sveta Zobraziť článok

Nedostatok spánku vedie k:
- pocitu únavy na druhý deň
- problémom zostať v strehu
- zhoršenej pamäti
- problémom vo vzťahu
- nižšej kvalite života
- zvýšenému riziku vysokého krvného tlaku, cukrovky, srdcového infarktu, srdcového zlyhania alebo mŕtvice
- obezite
- depresii
- zhoršenej imunite
- nižšej sexuálnej túžbe
- predčasnému starnutiu pokožky

Máte problémy s nespavosťou? Čaje aj tabletky bokom, poznáme fantastickú metódu, ktorú musíte vyskúšať! Zobraziť článok

Ako sa zbaviť prokrastinácie?
Je pochopiteľné, že ak sa celý deň venujete práci, či už vo svojom zamestnaní alebo v domácnosti, zúfalo hľadáte chvíľu pre seba. Viete, že spánok je pre telo aj myseľ prospešný, no domnievate sa, že vám nevynahradí čas v bdelom stave. Áno, máte pravdu. Oddychujte preto počas dňa čo najčastejšie. Skúste 10-minútovú prechádzku po stretnutí a pravidelne precvičujte hlboké dýchanie.

Zdravé množstvo spánku pre dospelých je sedem až deväť hodín každú noc, odporúča National Sleep Foundation.

Začnite (a držte sa) relaxačnej rutiny pred spaním. Urobte to spôsobom, ktorý nepoškodí váš spánok a nebude vás zdržovať. Doprajte si kúpeľ, aromaterapiu alebo kvalitnú literatúru.

Ak na konci dňa dokážete stráviť hodinu alebo dve kvalitným relaxom, skvelé. Ale ak príde na rozhodnutie, či zostať hore kvôli seriálu alebo ísť do postele, zvoľte to druhé. 

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});