MRKVA je hotová BOMBA pre zdravie: 6 dôvodov, prečo ju okamžite zaradiť do jedálnička, ale POZOR má to jeden dôležitý háčik!

Mrkva má množstvo antioxidantov a ponúka hneď niekoľko zdravotných výhod. Spoznajte tie najdôležitejšie.

Mrkva má množstvo antioxidantov a ponúka hneď niekoľko zdravotných výhod. Spoznajte tie najdôležitejšie.

Fotogaléria

Cukrovka pod kontrolou

Vláknina v mrkve drží pod kontrolou aj hladinu cukru v krvi. Okrem toho je nabitá vitamínom A a beta-karoténom, ktoré taktiež môžu znížiť riziko cukrovky.

undefined
Môžete ich jesť, koľko chcete, nepriberiete: Zoznam potravín, ktoré neobsahujú takmer ŽIADNE kalórie Zobraziť článok

Riziká mrkvy

To, že to s konzumáciou mrkvy preháňate, zistíte podľa sfarbenia pokožky (oranžový až žltý odtieň). Tento stav sa nazýva karotenémia. Je relatívne neškodný a jeho prejavy sa zvyčajne dajú jednoducho odstrániť.

V extrémnych prípadoch však môže dojsť k zabráneniu vitamínu A vykonávať svoju prácu, čo môže ovplyvniť zrak, silu kostí, pokožku, metabolizmus alebo imunitný systém. Vylúčené nie je ani svrbenie v ústach, a to v prípade, že konzumujete prevažne surovú mrkvu. 

Chutných spôsobov, ako mrkvu pripraviť, je niekoľko. Ak nie ste fanúšikom jej surovej verzie, môžete ju napariť, uvariť, alebo opražiť a podávať ako prílohu. Dobre funguje v sladkých, ale aj slaných jedlách, ako je hovädzí guláš, kuracie rolády alebo praženica.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});