Šklbne vami počas zaspávania alebo máte pocit, že padáte: Môže to byť zlý signál, viete kedy navštíviť lekára?

Je trhnutie pri zaspávaní normálne? Čo ho spôsobuje a kedy navštíviť lekára?

Je trhnutie pri zaspávaní normálne? Čo ho spôsobuje a kedy navštíviť lekára?

Fotogaléria

U zdravého človeka sú svaly vo fáze sna (t.j. REM spánku) paralyzované. A to je dobre, pretože ak by boli aktívne, mohli by ste napríklad počas spánku chodiť. Časté trhanie vo fáze sna nie je normálne ani zdravé, pretože môže naznačovať neurodegeneratívne ochorenia.

Ak si vy alebo váš partner všimnete, že sa v hlbokom spánku trháte, vždy je vhodné porozprávať sa o tom so svojím lekárom. To, ako veľmi sa v spánku šklbete, je individuálne a môže to súvisieť s psychickými, afektívnymi či fyzickými stavmi. 

Vedeli ste, že existujú potraviny dobrej nálady? Toto sú ony! Zobraziť článok

Časté šklbanie vás budí, cítite sa unavená, chýba vám energia a ste počas dňa podráždenejšia. Ak sa šklbanie vyskytuje veľmi často, nedostatok spánku môže vyvolať stres, negatívne vplývať na imunitný systém alebo podporiť depresiu.

Zvýšiť sa môže aj riziko kardiovaskulárnych ochorení. Návšteva lekára sa odporúča, ak sú zášklby silné a časté, vyskytujú sa nielen pri zaspávaní, ale aj počas hlbokého spánku a ovplyvňujú kvalitu života.

Toto sa deje s vašou tvárou a telom, keď dýchate ústami
Nie je jedno, ako počas dňa dýchate: Toto sa stane s vašou TVÁROU a telom, keď sa príliš často nadychujete ústami Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});