Predaj neviest dodnes funguje v Bulharsku: Mladé dievčatá, výrazný mejkap, zlaté ozdoby na prilákanie bohatých ženíchov!

Myslíte si, že dražby mladých žien vhodných na vydaj sú v 21. storočí dávnou minulosťou? Žiaľ, nie sú.
  • Galéria3
  • Zdroj: reprofoto YouTube / VICE Asia

Myslíte si, že dražby mladých žien vhodných na vydaj sú v 21. storočí dávnou minulosťou? Žiaľ, nie sú.

Fotogaléria

V meste Stara Zagora v strednom Bulharsku sa každú jar koná kontroverzný trh s nevestami, na ktorom sa mladé devy predvádzajú pred nápadníkmi, ktorí si ich môžu od rodiny vydražiť. Tento trh je najväčším každoročným stretnutím asi 18-tisícového miestneho  rómskeho klanu Kalaidži, pre ktorý je to jedna z posledných prežívajúcich tradícií.

Umelkyňa a zakladateľka LáskaTu Diana Fabianová
Niekedy dostávajú ženy šialené komplimenty, hovorí umelkyňa Fabianová, organizátorka single parties. Šokovala aj filmom o menštruácii Zobraziť článok

Milène Larsson je švédska investigatívna novinárka, producentka a šéfredaktorka časopisu Vice. Neváhala sa vybrať do dediny Orizovo, kde strávila čas s rodinou s dvoma dcérami Pepou a Rosi, ktoré sa pripravovali trh s nevestami. Mamu Veru tiež v mladosti predali ich otcovi Christovi, ktorého si časom obľúbila.

Kalaidži sú ortodoxní kresťanskí Rómovia bojujúci s pretrvávajúcou diskrimináciou v celej Európe. V minulosti to boli zruční kováči, ale v súčasnosti čelia ekonomickým ťažkostiam.

Tento párik sa nezdá! 8 eurový rozpočet na deň, aj cestovanie po svete: Aha, z čoho to celé financujú Zobraziť článok

V krajine patria k najchudobnejšej skupine obyvateľstva. Asi len
10 % bulharských rómskych žien má stredoškolské vzdelanie, a jedna z piatich je negramotná.

Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});