Rastlina nesmrteľnosti? Nenápadná látka, ktorá robí z ALOE VERA liečivý poklad

Jednou z najvďačnejších rastlín je bezpochyby aloe vera, ktorá si okrem skrášlenia bytov pre svoje priaznivé účinky našla pevné miesto ...

Jednou z najvďačnejších rastlín je bezpochyby aloe vera, ktorá si okrem skrášlenia bytov pre svoje priaznivé účinky našla pevné miesto v lekárskom, kozmetickom aj potravinárskom priemysle.

Fotogaléria

Rastie ako sukulent prevažne v subtropických a tropických oblastiach, ale ľahko sa rýchlo sa vám ujme aj v doma na slnečnej parapete. Jednou z hlavných účinných látok je acemanán obsiahnutý v dužine.

Ten pri vnútornom užití aktivuje imunitný systém, chráni bunkové membrány a pôsobí antibakteriálne, antivirálne a antimykoticky.

Navyše aloe obsahuje vápnik, horčík, zinok, selén, vitamíny a aminokyseliny. Celkovo je zásobárňou pre desiatky farmakologicky významných látok. Sama egyptská kráľovná Kleopatra ju už pred vyše dvetisíc rokmi nazývala rastlinou nesmrteľnosti.

5 vecí, ktoré robia zdraví ľudia ihneď po prebudení. Výsledok? Sú šťastnejší Zobraziť článok

Pre vonkajšie použitie
Prvotné priaznivé účinky si môžete vyskúšať rovno na svojej koži. Gél dužiny sa úspešne využíva pri liečbe hnisavých či zapálených rán a popálenín od ohňa alebo spálenia zo slnka. Stačí narezaný list priložiť na postihnuté miesto.

Trápi vás nafúknuté brucho, nadváha či pomalé trávenie? Toto si pridajte do jedla Zobraziť článok
Rovnako dobre sa aplikuje na odreniny, omrzliny, poštípanie hmyzom, akné, kožné plesne a hemoroidy. Dobrou správou je, že odstraňuje nepeknú celulitídu, pomáha pri lupinách, lupienke a pri boľavých svaloch a kĺboch.

Aj pre vnútorné užívanie
Šťavnatá dužina je využívaná v komerčne predávaných nápojoch. Treba si len vybrať osvedčeného výrobcu, ktorý zaručuje maximálne využitie zdraviu prospešných látok z rastliny. V liečiteľstve sa sušená šťava (latex) aloe využíva aj ako šetrné preháňadlo, ktorého účinok sa prejavuje hlavne v hrubo čreve (napr. u chronickej zápchy, kde sa neosvedčili iné terapie).

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});