Rastlina nesmrteľnosti? Nenápadná látka, ktorá robí z ALOE VERA liečivý poklad

Jednou z najvďačnejších rastlín je bezpochyby aloe vera, ktorá si okrem skrášlenia bytov pre svoje priaznivé účinky našla pevné miesto ...

Jednou z najvďačnejších rastlín je bezpochyby aloe vera, ktorá si okrem skrášlenia bytov pre svoje priaznivé účinky našla pevné miesto v lekárskom, kozmetickom aj potravinárskom priemysle.

Fotogaléria

V tradičnej čínskej medicíne je liekom na zlé trávenie, bolestiach brucha, pálení záhy, pri vysokom či nízkom krvnom tlaku, bolestiach hlavy a závratoch. Extrakt z gélu (acemanan hydrogel) má využitie v zubnom lekárstve. Urýchľuje hojenie vytrhnutých zubov, hojí afty, znižuje množstvo zubného plaku, tlmí zápal ďasien. Má antioxidačné a protirakovinové účinky.

Pozor: Aloe by nemali konzumovať tehotné alebo dojčiace ženy.

Pestovanie aloe vera
Ak ju doma ešte nemáte, tak zvážte jej pestovanie. Je stálo zelená, svetlomilná a nenáročná na kvalitu pôdy (mierne piesčitú). Obľubuje teplotu v rozmedzí 19 až 25 °C, pozor na vystaveniu chladu pod nulou, ten ju ohrozuje.

Rastlina má pomerne mäkký koreňový systém a dobre znáša sucho. V lete znesie stredné zalievanie (cca raz týždenne), počas zimných mesiacov z vlahy uberte. Kvetináč by mal medzi jednotlivými zálievkami preschnúť.

Aloe je dodnes obľúbeným výživovým doplnkom. Okrem nápojov, sirupov, gélov sa predáva aj vo forme tabliet.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});