Čo sa stane s vaším telom, ak začnete jesť jeden banán denne?

Banány obsahujú celý rad zdraviu prospešných živín, ktorých účinok je nielen vidieť, ale aj cítiť. Hneď v úvode však pripomíname, že ...

Banány obsahujú celý rad zdraviu prospešných živín, ktorých účinok je nielen vidieť, ale aj cítiť. Hneď v úvode však pripomíname, že nie sú pre každého. 

Fotogaléria

Okrem toho, že pravidelná konzumácia banánov pomáha znižovať hladinu cholesterolu, kľúčovú úlohu zohráva aj v otázke optimálnej činnosti čriev či správnej funkcii srdca. A to sme iba na začiatku.

Ak si dáte záležať a ovocie nabité cennými mikroživinami zaradíte do svojho každodenného jedálnička, čoskoro sa jeho účinky môžu prejaviť aj na vašej nálade. Banány totiž obsahujú tryptofán, aminokyselinu, ktorú telo premieňa na serotonín. Práve táto látka môže za to, že vám je veselo a vo všeobecnosti sa cítite šťastnejší.

Zvýšiť hladinu tryptofánu v krvi (iba) stravou však nie je vôbec jednoduché a hoci niektoré štúdie naznačujú možnú súvislosť medzi konzumáciou banánov a potlačením úzkosti či depresie (vďaka tryptofánu), v konečnom dôsledku môže ísť o priaznivý účinok antioxidantov. 

Kľúčové dôvody, prečo jesť banány
- Podporujú výkon počas intenzívneho cvičenia.
- Urýchľujú proces trávenia a pomáhajú potlačiť bolesť spojenú s pálením záhy (predovšetkým nezrelé banány).
- Znižujú riziko kŕčov. 
- Pozitívne ovplyvňujú zdravie srdca a regulujú krvný tlak. 
- Znižujú stres a nervozitu. 
- Pomáhajú pri nespavosti.
- Podporujú imunitný systém.
- Sú vhodným doplnkom pri anémii a tiež počas menštruácie.
- Uvoľňujú kŕče.

Nie sú pre každého
Banány môžu u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu či migrénu. Príznaky alergie sa zvyčajne rozvinú v priebehu niekoľkých minút (v prípade nežiaducich reakcií okamžite kontaktujte svojho lekára).

Vo všeobecnosti platí staré známe pravidlo: ak užívate predpísané lieky, pred akýmikoľvek zmenami v stravovaní sa poraďte so svojím praktickým lekárom.

Nutričné výhody
Malý banán (80 g) obsahuje:
- 65 kcal / 278 kJ
- 1,0 g bielkovín
- 0,1 g tuku
- 16,2 g uhľohydrátov
- 1,1 g vlákniny
- 264 mg draslíka

V kuchyni by vám nemali chýbať: Štyri výnimočné potraviny, ktoré posilnia imunitu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});