Ako vyrobiť vanilkové profiterolky? Budete prekvapení, aké je to JEDNODUCHÉ! Mirka Kalisová ukázala, ako na to

Tiež tak zbožňujete tie malé bochníčky podobné veterníkom plnené žĺtkovým krémom? Dobrou správou je, že ich prípravu zvládne skutočne ...

Tiež tak zbožňujete tie malé bochníčky podobné veterníkom plnené žĺtkovým krémom? Dobrou správou je, že ich prípravu zvládne skutočne každý - moderátorka Mirka Kalisová ukáže, ako na to!  

Fotogaléria

Ako na to:
Vodu, mlieko, soľ a maslo privedieme do varu. Prisypeme múku a miešame, kým sa nám na dne hrnček neurobí tenký povlak a cesto nie je kompaktné. Presunieme cesto do robota a miesime, aby trošku vychladlo. Pozor, nesmie byť úplne horúce. Potom doň postupne primiešame 4 vajcia a zdobiacim vrecúškom robíme na plech rovnaké „kopčeky“.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C asi 35 minút.

Plnka:
Žĺtka zmiešame s pudingom a mlieko necháme zovrieť s cukrom, nech sa pekne rozpustí. Potom horúce mlieko za stáleho miešania prilejeme k žĺtkom s pudingom a celé vrátime do hrnca. Miešame do zhustnutia a dáme vychladiť do chladničky.

Espresso Martini
Nebíčko pre kávoholikov: Namiešajte si famózne Espresso Martini! Zobraziť článok

Vyšľaháme šľahačku do tuha a zašľaháme k nej stuhnutý puding. Touto zmesou naplníme profiterolky.

História drobného zákusku z odpaľovaného cesta má siahať až do dôb  Kataríny Medicejskej, konkrétne do 16. storočia. Dôvod ich vzniku je prostý. Kráľovná si priala vytvoriť dezert z „teplého cesta sušeného nad ohňom“. (neskôr sa tomuto cestu začalo hovoriť „pâte à choux“ alebo „odpaľované cesto“).

V 19. storočí začal francúzsky kuchár Antonin Carême, jeden z najslávnejších gastronómov 19. storočia (mimochodom osobný kuchár Napoleona Bonaparteho, ktorý vynašiel tortu zvanú suflé, smotanovo-jahodovú tortu „Charlotte Malakoff“ a tiež vyprážané zemiakové hranolčeky), začal plniť odpaľované cesto žĺtkovým krémom. A tak mali vzniknúť profiterolky, lahodné dobrotky s jemným krémom, ako ich poznáme dnes. 

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});