Tiež tak zbožňujete tie malé bochníčky podobné veterníkom plnené žĺtkovým krémom? Dobrou správou je, že ich prípravu zvládne skutočne každý - moderátorka Mirka Kalisová ukáže, ako na to!
Ako na to:
Vodu, mlieko, soľ a maslo privedieme do varu. Prisypeme múku a miešame, kým sa nám na dne hrnček neurobí tenký povlak a cesto nie je kompaktné. Presunieme cesto do robota a miesime, aby trošku vychladlo. Pozor, nesmie byť úplne horúce. Potom doň postupne primiešame 4 vajcia a zdobiacim vrecúškom robíme na plech rovnaké „kopčeky“.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C asi 35 minút.
Plnka:
Žĺtka zmiešame s pudingom a mlieko necháme zovrieť s cukrom, nech sa pekne rozpustí. Potom horúce mlieko za stáleho miešania prilejeme k žĺtkom s pudingom a celé vrátime do hrnca. Miešame do zhustnutia a dáme vychladiť do chladničky.
Vyšľaháme šľahačku do tuha a zašľaháme k nej stuhnutý puding. Touto zmesou naplníme profiterolky.
História drobného zákusku z odpaľovaného cesta má siahať až do dôb Kataríny Medicejskej, konkrétne do 16. storočia. Dôvod ich vzniku je prostý. Kráľovná si priala vytvoriť dezert z „teplého cesta sušeného nad ohňom“. (neskôr sa tomuto cestu začalo hovoriť „pâte à choux“ alebo „odpaľované cesto“).
V 19. storočí začal francúzsky kuchár Antonin Carême, jeden z najslávnejších gastronómov 19. storočia (mimochodom osobný kuchár Napoleona Bonaparteho, ktorý vynašiel tortu zvanú suflé, smotanovo-jahodovú tortu „Charlotte Malakoff“ a tiež vyprážané zemiakové hranolčeky), začal plniť odpaľované cesto žĺtkovým krémom. A tak mali vzniknúť profiterolky, lahodné dobrotky s jemným krémom, ako ich poznáme dnes.