Pozor, týmito nebezpečnými návykmi si nevedomky poškodzujete mozog: Vyhnite sa im, následky môžu byť NIČIVÉ!

Náš mozog jednoznačne patrí k najdôležitejším orgánom, preto si zaslúži náležitú ochranu. Udržiavať si ho v dobrom stave je zásadnou ...

Náš mozog jednoznačne patrí k najdôležitejším orgánom, preto si zaslúži náležitú ochranu. Udržiavať si ho v dobrom stave je zásadnou úlohou na celý život.

Fotogaléria

Pozor na stravu

Pokiaľ milujete všetky tie premastené a presladené fastfoodové jedlá, tak ste v rizikovej skupine na problémy s mozgom. Pokrmy s pridaným cukrom a vyprážané na oleji – hranolky, šišky, hamburgery či vyprážané mäso, môžu otupiť našu myseľ a spôsobiť tzv. mozgovú hmlu.

Výstrahou je aj riziko zápalu či poškodenia mozgu a jeho krvných ciev, zvýšeným rizikom je nástup demencie a Alzheimerovej choroby.

Nedostatok tekutín

Pijete počas dňa dosť? Ranná káva, potom nejaká tá pollitrovka v práci a ďalšia káva poobede sú naozaj málo. Náš mozog tvorí z troch štvrtín voda, a tak dehydratácia organizmu môže poškodiť jeho správne fungovanie už za pár minút. Len 2 percentná dehydratácia zhoršuje našu schopnosť riešiť problémy a navodzuje krátkodobú stratu pamäte.

Odporúčaná denná dávka pre dospelého sú cca 2 litre (čistá voda, čaj, riedené ovocné šťavy, nesladené nealko nápoje…)

Pohyb vonku

Tisíce rokov evolúcie pár rokmi modernej doby neoklameme. Naše telo potrebuje každodenný pohyb po vonku, aj keby to malo len pol hodiny. Dôležitý je práve prísun vitamínu D, ktorý naše telo získava pobytom na slnku.

Dostatok „déčka“ nás chráni pred demenciou a stratou pamäte. Inou pesničkou je nadmerné slnenie (áno, naše dovolenkovanie pri mori), kde sa nárazovo vystavujeme škodlivému ultrafialovému žiareniu, ktoré urýchľuje starnutie pokožky a zvyšuje riziko jej rakoviny.   

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});