Kožné ochorenie môže váš život premeniť na HOROR: Pomáha v prípade ekzémov zmena stravovania? Takáto je pravda!

Začervenaná pokožka, silné svrbenie a vyrážky... Že dobre viete, o čom je reč? Potom by ste sa mali čo najskôr objednať k svojmu dermatológovi! ...
  • Zdroj: Getty/dtephoto

Začervenaná pokožka, silné svrbenie a vyrážky... Že dobre viete, o čom je reč? Potom by ste sa mali čo najskôr objednať k svojmu dermatológovi!

Ekzém je zápalom hornej časti kože. Koža je červená, svrbivá, možno trochu opuchnutá a povrch je hrboľatý a drsný. Okrem toho sa môžu vytvoriť malé pľuzgiere, ktoré prasknú a vytečú – neskôr skornatejú. 

STRIE na stehnách či zadku, peklo, ktorým si prechádza množstvo žien: Riešte problém zvnútra a opäť hrdo vystavte nohy! Toto zaberá Zobraziť článok

Za určitých okolností sa ochorenie môže stať chronickým a koža zhrubne. Niekedy je tak zhrubnutá a stvrdnutá, že sa vytvoria praskliny, napríklad na rukách alebo nohách. Hovorí sa im ragády.

Typy ekzémov a ich príčiny

Nie všetky ekzémy sú rovnaké. V závislosti od toho, čo je príčinou kožného ochorenia a odkiaľ pochádza, sa ekzém klasifikuje odlišne. Samozrejme, existujú diferenciálne diagnózy, ale prejavy môžu byť veľmi podobné.

Vaša tajná zbraň proti starnutiu? Olej z lupeňov ruže! Toto všetko dokáže, ak ho zaradíte do svojej pravidelnej beauty rutiny Zobraziť článok

Akútna a chronická kontaktná dermatitída

Akútna kontaktná dermatitída je veľmi častý ekzém, ktorý je spôsobený alergiami. Napríklad na nikel alebo vonné látky v kozmetike môžu ľudia zareagovať kožnou vyrážkou. Kontaktná dermatitída sa tiež môže stať chronickou.

Bude vám na vracanie! V mužskej brade sa môžu skrývať NEBEZPEČNÉ baktérie, upozorňujú vedci, zistite či je bozkávanie neoholeného partnera riziko Zobraziť článok

Pri kontaktnej dermatitíde sa látka na koži dostala do kontaktu s imunitnými bunkami. Tie migrujú do lymfatických uzlín a tam mobilizujú mnohé imunitné bunky. Vždy, keď sa s touto látkou opäť dostanete do kontaktu, dôjde k akútnemu zápalu – imunitný systém si ju totiž pamätá.  

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});