Telo vás pred rakovinou prsníka VARUJE: Neprehliadnite tieto príznaky, môže ísť o život!

Aj tento zákerný druh rakoviny je v ostatnom čase na vzostupe a bohužiaľ sa týka čoraz mladších žien. Preto jej treba venovať náležitú ...
  • Zdroj: Getty/RealPeopleGroup

Aj tento zákerný druh rakoviny je v ostatnom čase na vzostupe a bohužiaľ sa týka čoraz mladších žien. Preto jej treba venovať náležitú pozornosť.

Aké sú varovné príznaky?

Nemiznúca hrudka v prsníku alebo podpazuší: patrí k najčastejším prvým príznakom. Mamograf ju dokáže odhaliť skôr ako bude hmatateľná. Nemusí sa hneď jednať o zhubný nádor, môže sa jednať o nezhubný, ktorý sa prejavuje ako nebolestivá hladká a okrúhla hrčka, ktorou sa dá trochu pohybovať.

Opuch v podpazuší a pri kľúčnej kosti: tu je podozrenie, že sa rakovina prsníka rozšírila do lymfatických uzlín. Pokiaľ si nájdete opuch bez príčiny (úraz, udretie, pád…) informujte o tom pre istotu svojho ošetrujúceho lekára.

Výtok z BRADAVKY, ochlpenie dvorcov, vyrážky: Ktoré zmeny môžu signalizovať vážny PROBLÉM? V týchto prípadoch sa dajte okamžite vyšetriť! Zobraziť článok

Bolesť a citlivosť uzlín: primárne sú tieto miesta nebolestivé, ale môžu spôsobiť pocitový diskomfort.

Priehlbina na prsníku: zvyčajne ju spôsobujú nádory, ktoré sa nedajú nahmatať.

Zmeny vonkajšieho vzhľadu prsníkov: hovoríme o zmenách veľkosti a obrysu, alebo telesnej teploty prsníka či jeho okolia. Pri bradavke je to najčastejšie jej otočenie dovnútra, pocit pálenia, svrbenia či akési zjazvenie podobné celulitíde. Problémy prezradí aj atypický výtok z bradavky (bezfarebný, sfarbený či až krvavý).

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});