Najskôr vás "len" svrbí koža: Rakovina prsníka kosí stále viac Sloveniek, zistite, či ste ohrozená

Existuje spôsob, ako sa spoľahlivo vyhnúť rakovine prsníka? Úprimne povedané – nie. Ale stále môžeme urobiť veľa pre to, aby sme riziko ...

Existuje spôsob, ako sa spoľahlivo vyhnúť rakovine prsníka? Úprimne povedané – nie. Ale stále môžeme urobiť veľa pre to, aby sme riziko vzniku ochorenia minimalizovali, a čo je najdôležitejšie, aby sme prežili!

Fotogaléria

Rakovina prsníka je najčastejšie onkologické ochorenie žien v Európe aj na Slovensku, zvlášť vo vyššom veku. Nedá sa jednoznačne povedať, čo presne ju vyvolá. Odborníci však vychádzajú z toho, že u približne 5 % chorých žien je spoluzodpovednou genetika.

Mladá žena, ktorá má v rodine opakujúce sa nádorové ochorenie a zvlášť nádorové ochorenia, ktoré sa objavia v relatívne nízkom veku (do približne 50 rokov), by mala svojim prsiam venovať špeciálnu pozornosť. Ďalšími ohrozenými skupinami sú ženy vystavené enormnému psychickému stresu.

Veci nepomáha ani fajčenie, nadmerná konzumácia tukov a alkoholu, nevyhovujúce životné prostredie či iné fyzikálne faktory ako ionizačné žiarenie, ultrafialové žiarenie a iné.

Dotyk, ktorý zachraňuje životy
Napriek pokrokom v diagnostike a liečbe, výskyt rakoviny prsníka na Slovensku neustále rastie. Počet zachytených prípadov už presiahol 30-tísic, 900 z nich končí smrťou. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});