Výber letného menu nie je dobré nechať na náhodu. Tak. Ktoré potraviny vás v horúčavách nezaťažia? Sú to samé dobroty!
Fotogaléria
- V horúcom počasí stavte na ľahké jedlá a dbajte na dostatočný prísun tekutín.
- Telo v lete stráca minerály potením, preto je dôležité dodávať mu potraviny bohaté na živiny.
- V horúcich dňoch sa vyhýbajte alkoholu, ktorý môže narušiť obehový systém a pripraviť telo o vodu.
- Stavte na chladné až vlažné (nie ľadové!), ľahké a hydratačné jedlá. Aj čaje pite vlažné.
- Pikantné jedlo s chilli, naopak, môže mať v horúcich dňoch na organizmus pozitívny vplyv. Spôsobuje otvorenie pórov pokožky, vďaka čomu sa telo môže ľahšie potiť.
Potraviny ideálne do tropických dní:
Zelenina
- uhorka
- paradajka
- reďkovka
- šalát
- klíčky
- špargľa
- huby
- špenát
- brokolica
- cuketa
- baklažán
- paprika
- cvikla
Ovocie
- melón
- bobuľové ovocie
- čerešne
- pomaranče
- grapefruit
- nektárinka
- broskyňa
Sacharidy
- celozrnný toast
- šošovica
- quinoa
- kuskus
- orechy
- bulgur
- celozrnné cestoviny
Mliečne výrobky
- jogurt
- tvaroh
- feta
- kozí syr
- mozzarella
Nápoje
- voda (voliteľne aj s uhorkou, citrónom alebo mätou)
- nesladený čaj
- džús
- vychladený čaj alebo káva