Vedci zostavili rebríček DESIATICH najzdravších typov zeleniny a byliniek: VÍŤAZ vás prekvapí, šup s ním do kvetináča!

Pokiaľ ide o zdravé stravovanie, iste poznáte zaužívané pravidlá. Ideálne päť kusov ovocia a zeleniny denne, k tomu zdravé sacharidy ...

Pokiaľ ide o zdravé stravovanie, iste poznáte zaužívané pravidlá. Ideálne päť kusov ovocia a zeleniny denne, k tomu zdravé sacharidy z celozrnných výrobkov, bielkoviny a kvalitné nenasýtené mastné kyseliny. Ale čo samotný šalát? Ktorý sa oplatí najviac?

Fotogaléria

Vedci z William Paterson University v New Jersey v USA skúmali hustotu živín celkovo 41 potravín, pričom preverili koncentráciu ich 17 základných živín.

Tento podiel živín ako vitamín A, B12 či vláknina dávali do vzťahu k počtu kalórií. Výsledok – jedlo je tým zdravšie, čím je táto hodnota vyššia.

Tri dokonalé recepty s medvedím cesnakom, po ktorých sa len tak zapráši Zobraziť článok

Do top 10 sa na desiate miesto dostal listový kel, ktorý obsahuje veľa vitamínu C, ale aj vitamíny A, D, E a K. V tejto zelenine je aj veľké množstvo draslíka a iných minerálov.

Rímsky šalát je tiež jednou zo superpotravín. V štúdii sa dostal sa na 9. miesto vďaka vysokému obsahu betakarotenoidov, vitamínov B, kyseliny listovej a minerálov.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});