Ach, tá PERIMENOPAUZA! Toto obdobie dokáže s telom ženy poriadne zatočiť: Tipy, vďaka ktorým to zaručene zvládnete ľavou zadnou

O reproduktívnom veku a menopauze sa hovorí často. Čo je však perimenopauza? Toto obdobie ovplyvňuje každodenný život ženy a môže trvať ...

O reproduktívnom veku a menopauze sa hovorí často. Čo je však perimenopauza? Toto obdobie ovplyvňuje každodenný život ženy a môže trvať aj niekoľko rokov...

Fotogaléria

Na úvod treba uviesť, že ide o obdobie pred menopauzou, počas ktorého sa v ženskom tele dejú pomalé, no jednoznačne citeľné hormonálne zmeny. Postupne klesá hladina estrogénu a progesterónu, čo môže trvať aj niekoľko rokov.

Hormonálne zmeny so sebou neraz prinášajú rôzne úskalia. Niektoré sú zvládnuteľné, napríklad kratšie trvanie menštruácie alebo jej občasné vynechanie, iné – tie nepríjemné, ženám zásadne komplikujú život (nadmerné potenie, návaly tepla, bolesti hlavy, výkyvy nálad či vaginálna suchosť…)

Toto ovocie oceníte v čase menštruácie
Toto bežne dostupné ovocie vám pomôže zmierniť menštruačné bolesti Zobraziť článok

Nadmerné potenie sa nerieši jednoducho, no v spoločnosti vám budú dobrým pomocníkom podpazušné vložky. Zamedzia tvorbe potných máp a vy sa budete cítiť lepšie a sebavedomejšie.

V prípade, že trpíte vaginálnou suchosťou, zadovážte si lubrikačný gél a vyhnite sa tampónom, mohli by vám spôsobiť drobné zranenia na sliznici. Inkontinencii (častý sprievodný jav perimenopauzy) vyriešite veľmi elegantne, a to Venušinými guličkami.

Ako zmierniť príznaky perimenopauzy?

Jednoznačne vynechajte alkohol, nikotín, kofeín a cukor a venujte sa (pravidelne) vašej obľúbenej pohybovej aktivite. Tieto zásady vás neochránia len pred bolestivou menštruáciou, ale aj pred nepríjemnosťami spôsobenými týmto nevyspytateľným obdobím. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});