Máte chuť na dovolenku vo Francúzsku? Chuť úžasnej galetky zavedie vaše zmysly priamo tam! Skutočná pochúťka s paradajkami dozretými na slnku, krémovým kozím syrom a čerstvou bazalkou... To chcete!
Funguje to takto:
Vo veľkej mise zmiešajte múku a štipku soli. Studené maslo nastrúhajte a pridajte k múke spolu s kyslou smotanou, citrónovou šťavou a studenou vodou.
Mieste tak dlho, kým nevznikne homogénne cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na pol hodiny do chladničky. Medzitým umyte paradajky - tie väčšie nakrájajte na polovicu alebo na plátky. Cesnak pretlačte lisom, nastrúhajte parmezán a premiešajte.
Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte na papieri na pečenie. Malo by mať priemer asi 26 cm. Potom ho spolu s papierom na pečenie položte na plech a pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom. Navrch rovnomerne rozdeľte parmezánom. Nechajte okraj asi 4-5 cm.
Nasledujú paradajky.
Dochuťte soľou a korením. Potom okraj cesta preložte dovnútra cez paradajky. Následne okraj potrite vaječným žĺtkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 180°C (teplovzdušná rúra) 30 minút. Medzitým si umyte bazalku, osušte ju a nasekajte.
Keď hotovú galetku vyberiete z rúry, na paradajky natriite kozí smotanový syr. Opäť okoreňte, ozdobte bazalkou a pokvapkajte olivovým olejom. Hotovo!