Olivový olej a kvalitné víno sú poklady, ktoré nesmú chýbať na žiadnom chorvátskom stole, rovnako ako ryby a morské plody, ryža, a, samozrejme, lahodný pršut alebo kulen. Nie sú to však jediné dobroty, ktoré sa spájajú s tradičnou kuchyňou šachovnicových pobreží...
Neodmysliteľnou pochúťkou z chorvátskych kuchýň je aj istrijská biela hľuzovka, ktorá sa považuje za jeden z najchutnejších plodov na svete. Okrem toho sa krajina pýši aj množstvom rozmanitých druhov hrozna a svetoznámymi vínami s vysokým kreditom kvality, ku ktorým sa pýta niečo malé, rýchle, jednoduché a neskutočne chutné. Napríklad taký soparnik - tradične vyrábaný v okolí obce Poljica - s lahodnou plnkou z mangoldu!
Na približne 8 porcií si pripravte:
(odhadovaný čas prípravy - aj s prípravou plnky: 45 minút)
Cesto:
• 300 g múky
• 175 ml vody
• 60 ml olivového oleja
• štipka soli
Plnka:
• 600 g mangoldu
• 1 cibuľa
• 1 – 2 strúčiky cesnaku
• 5 vetvičiek petržlenovej vňate
• 2 lyžice olivového oleja
• soľ
• oregano (podľa potreby
Postup na ďalšej strane.