Keď sa ROZHODOVANIE mení na hotové peklo: Ak pri týchto aktivitách pociťujete úzkosť, dávajte si pozor, problém môže byť vážnejší než sa zdá

Zoči-voči rannému šatníku, nerozhodnosť, čo na seba, môže byť paralyzujúca. Tento pocit zažilo množstvo ľudí trpiacich decidofóbiou.
  • Zdroj: Getty/Kerkez

Zoči-voči rannému šatníku, nerozhodnosť, čo na seba, môže byť paralyzujúca. Tento pocit zažilo množstvo ľudí trpiacich decidofóbiou.

Premýšľali ste niekedy o tých tisíckach momentov, keď ste sa museli rozhodnúť, niekedy aj v zhone? Toľko premyslených alebo podvedomých rozhodnutí, ktoré tvoria život. U niektorých sa táto povinnosť výberu mení na fóbiu, tzv. decidofóbiu.

Decidofóbiu, zaradenú medzi úzkostné poruchy, možno definovať ako iracionálny a často paralyzujúci strach z nutnosti urobiť akékoľvek rozhodnutie. Nejde o predmet, ale o činnosť, ktorá živí fóbiu.

Privádza vás predstava o STARNUTÍ do šialenstva? Pozor, môže to byť nebezpečné! Uistite sa, či netrpíte touto fóbiou Zobraziť článok

Zatiaľ čo tento stav často pramení z osobného prvku zažitého v minulosti, všeobecnejšie je spojený s osobou, ktorá je od prírody úzkostlivá alebo prepadá panike pri myšlienke urobiť rozhodnutie, s ktorým riskuje, že sa niekomu nepáči, spôsobí opačný názor alebo dokonca konflikt.

To všetko môže byť zdrojom problému, dokonca aj pri pozitívnych témach, ako je výber dovolenky.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});