Existujú až 4 typy introvertov: Jeden z nich pôsobí na okolie obzvlášť neslušne a divne, zistite, či to nie ste vy!

Sú introverti, ktorí si v správnom nastavení vedia užiť hoc aj divokú párty. Iní sa naopak často silne sťahujú zo (sociálnej) úzkosti. ...
  • Zdroj: Getty/martin-dm

Sú introverti, ktorí si v správnom nastavení vedia užiť hoc aj divokú párty. Iní sa naopak často silne sťahujú zo (sociálnej) úzkosti. Zistite, ku ktorej skupine patríte vy váš a uľahčite si život.

Niektorí introverti sú extrémne hanbliví, ťažko komunikujú a zo všetkého najradšej sa izolujú doma. Našťastie toto sú to len predsudky. Je síce pravda, že väčšina takýchto ľudí získava energiu zo samoty, to však neznamená, že sú sociálne neschopní. Naopak, introverti sú často dobrými pozorovateľmi obdarení hlbokou empatiou.

Ako SLUŠNE vysvetliť priateľom, že na nich nemáte náladu? 4 tipy, ako ich efektívne (NIE DRZO) "upratať" Zobraziť článok

Byť introvertom nie je vždy to isté. Psychológovia Jennifer Grimes, Jonathan Cheek a Julia Norem z americkej Wellesley College túto tému preskúmali detailnejšie a vo veľkom prieskume definovali štyri rôzne typy introvertov: sociálnych, premýšľavých, úzkostných a rezervovaných introvertov. 

Spoznajte jednotlivé typy bližšie: 

1. Sociálni introverti

Sú radi osamote, ale z občasných stretnutí s priateľmi si určite niečo pozitívne odnesú. Na veľkých večierkoch takýchto ľudí bežne nestretnete, radšej trávia kvalitný čas so svojimi blízkymi v menších skupinách. Sociálni introverti do značnej miery zodpovedajú klasickej definícii o tom, že baterky sa najlepšie dobíjajú v samote.

OSEM návykov, ktoré si úspešní ľudia pestujú každý deň: Zariaďte sa ako oni, zmení vám to život Zobraziť článok

Ak ste sa spoznali, uistite sa, že máte na seba dostatok času. V dnešnej spoločnosti, kde vám sociálne médiá neustále hovoria, že o niečo prichádzate, si sociálni introverti musia dávať pozor, aby ich strach celkom nezničil. To sa mimochodom týka aj vzťahov. Ak v partnerstve potrebujete viac priestoru pre seba, nie je na tom nič zlé. Pokiaľ to partnerovi vysvetlíte presne takto, určite to pochopí.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});