Rizikový faktor, ktorý vedie k NADVÁHE: Nedovoľte, aby váš mozog zabudol na to, že vaše telo už jedlo! Stačí, ak urobíte TÚTO jednu vec

Máte občas chuť na niečo mastné, sladké a poriadne kalorické? Žiadna pohroma, to sa sem tam stáva každému. Horšie je, ak sa taká chuť ...
  • Zdroj: Getty/FreshSplash

Máte občas chuť na niečo mastné, sladké a poriadne kalorické? Žiadna pohroma, to sa sem tam stáva každému. Horšie je, ak sa taká chuť dostaví často... a vy podľahnete.

Podľa nedávnej austrálskej štúdie z Garvan Institute of Medical Research stres zvyšuje nutkavé prejedanie sa do takej miery, že je to pre naše zdravie veľmi škodlivé. Hlavne ten dlhodobý je spúšťačom nenásytnej chuti do jedla, ktorá spôsobuje zmeny v mozgu.

Tie majú za následok, že mozog potom akoby „zabudol“, že telo už jedlo.Výsledok? Slušný nábeh k obezite, ktorá postihuje minimálne jedného z desiatich dospelých.

Predlžuje život a POMÁHA pri obezite: Máte v zásobe tento výživový doplnok? Jeho účinky na zdravie sú OHROMNÉ! Zobraziť článok

Stres doslova prehluší signály mozgu na sýtosť a udržuje centrum odmeňovania neustále aktívne. Chronický stres kombinovaný s vysokokalorickou diétou spúšťa začarovaný kruh – ľudia majú stále hlad a túžia po sladkom. Tí šťastnejší v strese nedokážu zjesť takmer nič, ale väčšina ho doslova „zajedá“.

Náš mozog má zložité mechanizmy, ktoré vycítia, koľko energie sa v našom tele ukladá, a podľa toho upravujú našu chuť do jedla. Jedným zo spôsobov, ako to robí, je molekula NPY, ktorú mozog prirodzene produkuje v reakcii na stres, napríklad hlad, aby stimuloval prijímanie potravy,“ hovorí profesor Herzog.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});