Na TÚTO zákernú chorobu zomiera viac ľudí ako na srdcový infarkt: V ohrození nie sú len seniori, ale aj MLADŠIE ročníky! Ako sa dá tomu predísť?

Nedávna americká štúdia odhalila, čo zvyšuje riziko mozgovej príhody. Pritom sa to týka už aj ľudí pred päťdesiatkou.

Nedávna americká štúdia odhalila, čo zvyšuje riziko mozgovej príhody. Pritom sa to týka už aj ľudí pred päťdesiatkou.

Fotogaléria

Cievna mozgová príhoda (infarkt mozgu, mozgová porážka, mŕtvica) môže byť ischemická (nedostatok kyslíka a živín) alebo hemoragická (krvácanie do mozgu).

Dokonca na ňu zomiera viac ľudí ako na srdcový infarkt. Okrem smrti, môže na preživšom postihnutom zanechať aj trvalé následky, ktoré nielen jemu výrazne znížia kvalitu života. Téme sa venoval na svojom webe aj britský denník The Guardian.

Pozor, váš mozog starne! Ak ho chcete udržať čo najdlhšie FIT, toto by ste mali vedieť. Prvý bod za žiadnych okolností NEVYNECHAJTE Zobraziť článok

Prekvapivé výsledky výskumu

Výskumu sa zúčastnilo viac ako 31 000 ľudí v priemernom veku 61 rokov, ktorí ešte neprekonali mŕtvicu. Z odborných záverov po 9-ročnom zbieraní údajov vyplynulo, že ľudia s poruchami spánku majú o 16 percent vyššiu pravdepodobnosť mŕtvice ako tí, ktorí dobre spia.

Účastníkov sa podrobne pýtali na to, aké ťažké je pre nich zaspať, či sa prebúdzajú v noci alebo vstanú priskoro, či môžu opäť zaspať a ako oddýchnutí sa ráno cítia.

Závažnosť svojich symptómov hodnotili na 8 bodovej stupnici (čím vyššie číslo, tým závažnejšie príznaky). Odborníci uviedli, že práve zlepšenie kvality spánku rôznymi terapiami by znížilo riziko vzniku neskoršej mozgovej príhody.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});