Kilá sa z vás len tak ZOSYPÚ, no jablčný ocot si poradí aj s AKNÉ: Spoznajte jeho zázračné účinky, budete prekvapené, čo všetko ešte dokáže!

Poznali ho už naši predkovia pred vyše 5 tisíc rokmi. Toto zdravé dochucovadlo vzniká kvasením cukru z jabĺk, pričom vzniknutá kyselina ...

Poznali ho už naši predkovia pred vyše 5 tisíc rokmi. Toto zdravé dochucovadlo vzniká kvasením cukru z jabĺk, pričom vzniknutá kyselina octová sa zriedi vodou a obohatí kvasnicami.

Fotogaléria

Výsledok je nielen účinnou konzervačnou a dezinfekčnou látkou, ale má priaznivý vplyv aj na naše zdravie. Samozrejme v primeranom množstve, lebo aj veľa dobrého škodí. Stačí len spomenúť, že podľa výskumov je táto dostupná tekutina vhodná pri znižovaní hladiny tukov v krvi a krvný tuk aj znižuje. Tu jej zoznam priaznivých účinkov nekončí.

Jablčný ocot obsahuje vápnik, horčík, železo, draslík, sodík a je dobrým antioxidantom. Vôňa a čistá chuť naozaj nič moc, ale je to predsa ocot a nie francúzsky parfum či lahodné víno.

Wet used disposable tea bag on a metal spoon lying on a white dirty ceramic cup in the backlight from the window. The inner walls of a long-washed cup in brown from tea plaque.
Máte zanesenú šálku na čaj? Existuje jednoduchá pomoc, s týmto LACNÝM prostriedkom bude opäť ako nová Zobraziť článok

Využitie v kuchyni a domácnosti

Väčšina ľudí používa jablkový ocot do polievok, šalátov, dresingov či marinád, aby im dodal príjemnú kyslastú chuť. Jedna či dve lyžice zmiešané s vodou sú výborným doplnkom k vyváženej diéte. Jeho obsah kalórii je 21 na 100 gramov.

  • Počas zaváracej sezóny ho navyše ocenenia všetci pestovatelia a fanúšikovia plnej špajze, ktorí ním dezinfikujú sklenené poháre.
  • Gazdinkám vie pomôcť aj pri odstraňovaní vodného kameňa v domácnosti, stačí dobre zmiešať trochu octu s vodou, naniesť na povrch a nechať pôsobiť pár hodín. Nečistite ním drevené povrchy nábytku, veci z hliníka, gumené a silikónové spoje, rovnako ani žulové či mramorové povrchy. Zriedený sa hodí na odmastenie pracovných plôch a podláh v kuchyni, vrátane okien. Získate v ňom lacný a ekologický čistiaci prostriedok.
  • Medzi jeho skryté bonusy patrí napríklad odpudzovanie bĺch, pridaním do cesta sa to stane nedýchaným, poradí si so zapáchajúcim oblečením – ako ho trochu pridáte do prania, vie zneutralizovať pálivé chute pri varení, alebo ak sa vám šteňa vymočí niekde v byte, tak postihnuté miesto potom prebehnite aj jablčným octom, a už tam viac mláčku neurobí.  
Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});