Jednou z výhod červenej šošovice je, že nemá šupku a nezaťažuje trávenie. Navyše je plná bielkovín, dlhšie zasýti a má veľa ďalších zdravotných benefitov pre naše telo.
Recept na skvelú šošovicovú polievku
Suroviny na 4 porcie (čas prípravy 30 minút):
- 1x mrkva
- 2x zeler (resp. 1x zeler, 1x petržlen)
- 1x žltá cibuľa
- 1x hrnček červenej šošovice
- 4x hrnčeky studenej vody
- 1 PL olivového oleja
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1x bobkový list
- štipka soli
Príprava:
V hrnci dobre zahrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu, soľ a dôkladne spolu premiešajte. Zakryte pokrievkou a nechajte zeleninu za občasného miešania chvíľu spariť (aby bola cibuľa mäkká). Následne pridajte šošovicu, vodu, bobkový list a priveďte do varu. Potom stiahnite teplotu na minimum a nechajte zakryté dusiť, kým šošovica úplne nezmäkne (cca 20 minút).
Pod hrncom vypnite varenie a všetko premiešajte s citrónovou šťavou. Podľa potreby dosoľte/dokoreňte. Na vrch každej jednotlivej porcie môžete pridať čajovú lyžičku bieleho jogurtu.
Kuchyne z rôznych kútov sveta poznajú desiatky ďalších receptov a rozmanitých jedál, kde sa vie táto šošovica uplatniť. Z pomletej sa vyrába múka, ktorá je dobrou náhradou strúhanky, je dobrou prísadou do vegetariánskych fašírok, a svoje miesto si nájde aj pri pečení.